Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tajná řeč královny Alžběty II.: Se strážci mluví přes svou kabelku

  • Autor: deb - 
    3. 3. 2017
    18:56

    Věrná kabelka Launer je podstatnou součástí samotné královny stejně tak jako korunka. Alžběta II. používá dle královského historika Huga Vickerse tajné signály. A to pomocí své kabelky. Co znamená výměna kabelky z ruky do ruky? Položení kabelky na stůl nebo otáčení snubního prstýnku? Na informaci upozornil deník Daily Mail.

  • 1.Výměna z ruky do ruky

    Dle královského historika Vickerse gestem předání kabelky z ruky do ruky Alžběta II. dává znamení ochrance, že je připravena ukončit konverzaci.

    2014 – A měla je na sobě i před pár dny při návštěvě Belfastu. 2014 – A měla je na sobě i před pár dny při návštěvě Belfastu. | Profimedia.cz, EPA, archiv Blesku

  • 2.Odložení kabelky na stůl

    V momentě, kdy si položí královna na stůl kabelku, vysílá signál ochrance, že je připravena za pět minut odejít.
    Na Pražském hradě se setkala královna nejenom s Václavem Havlem, ale i s jeho kníračkou Ďulou. Na Pražském hradě se setkala královna nejenom s Václavem Havlem, ale i s jeho kníračkou Ďulou. | Foto: profimedia.cz, EPA, Reuters

  • 3.Otáčení snubního prstýnku


    Když Alžběta II. chce být naléhavě zachráněna z konverzace, tak si začne otáčet snubní prstýnek na ruce.
    Alžběta II. Alžběta II. | ČTK

  • 4.Vychytávka Alžběty II.


    V Buckinghamském paláci při oficiálních setkáních používá královna tzv. diskrétní bzučák, který dává ochrance znamení, aby otevřela dveře a doprovodila hosta ven.

    Buckinghamský palác Buckinghamský palác | Profimedia.cz, archiv

  • 5.Tajemství královniny kabelky


    Královna je od roku 1968 milovnicí kabelek značky Launer. Předpokládá se, že vlastní více než 200 kousků této značky. Panovnice má na každé své Launer kabelce, která je vyrobena na zakázku, delší ucha. Důvodem je, že ji kabelka neomezuje při potřesení rukou s lidmi. Královna chce snadné otevírání kabelky, to znamená žádná dlouhá ucha přes rameno a kabelku bez zipu. Její na míru vyrobené kabelky mají vždy zrcátko, peněženku a brýle.

    Launer kabelka obsahuje pokaždé praktické věci jako mince, kapesník a plnicí pero.


    Podle Sally Bedell Smith, která napsala knihu Elizabeth Queen: The Woman behind the Throne (Královna Alžběta: Žena za trůnem), kabelka obsahuje také přenosný háček, který slouží k zavěšení pod stoly.

     

    Dále má ruční spínač, kterým si může přivolat královna pomoc. Podle Vickerse v případě, že by královna chtěla ukončit konverzaci, tak udělá mnohem výraznější gesto jako třeba otočení prstenem, aby ochranka zasáhla.

    Britská královna Alžběta II.: Odhalila plaketu stezky u Windsoru. Britská královna Alžběta II.: Odhalila plaketu stezky u Windsoru. | ČTK, Reuters, EPA

  • 6.Kabelka Launer


    Pochází z Londýna a nese královské označení. Klasické kabelky stojí až 1650 £. Královna má ráda svoji černou lakovanou kabelku Traviata, která vyjde na 1550 £. Vlastní několik různých verzí Adagio v černé a krémové barvě za 1300 £. Dále model Bellini za 1250 £, smetanovou Lulu za 740 £ a model Encore v černé telecí barvě.
    Nedávno zakladatelka Beaumont Etiquette Myka Meiet řekla Good Housekeeping, že vévodkyně z Cambridge vždy nese kabelku z velmi konkrétních důvodů.
    Královna dostala na Velikonoce kytičku. Královna dostala na Velikonoce kytičku. | Profimedia.cz, Twitter, Reuters

     

alfasamec ( 3. března 2017 20:42 )

Jó, kobyla by mohla vyprávět.

hanecek ( 3. března 2017 19:51 )

Jakou má asi kabelku J. Janda???

Zobrazit celou diskusi