Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nový objev: Havlův deník z vězení prozradil zážitky s psychofarmaky

Autor: zst - 
21. června 2016
11:40

Zárodky budoucích her, plány do budoucna, ale především duševní hygiena. To jsou zápisky Václava Havla z doby, kdy strávil pět měsíců v komunistické vyšetřovací vazbě. Na Ruzyni putoval po podpisu Charty 77. Deník chce vydat Knihovna Václava Havla. Informovaly o tom Lidové noviny.

Deník objevil v pozůstalosti spisovatele a překladatele Zdeňka Urbánka jeho vnuk David Dušek. Urbánek měl prý podobné písmo jako Havel, deník s datem 1977 tak považoval Dušek za zápisky svého dědečka, který zemřel v roce 2008.

„Našel jsem ho při prohrabávání pozůstalosti. O čem jsem přesvědčen, že má vyšší hodnotu, jsem uložil do banky,“ popisuje Dušek, který začal věci po svém předkovi třídit teprve před dvěma lety. Deník by měl vyjít ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla letos na podzim. Svými poznámkami by měl vydání obohatit mimo jiné také její ředitel a Havlův mluvčí a přítel Michael Žantovský.

„I pro něj to byl úžasný zdroj, protože si Havel do zápisníku poznamenával kromě jiného i svoje experimenty s psychofarmaky, která mu byla ve vězení přidělena,“ dodal Dušek.

Havel si do diáře psal mimo jiné seznamy toho, co chce udělat, až ho propustí z vězení. Zmiňuje například koupel a toaletu, hluboký spánek do 10 hodin nebo procházku po Petříně a Pohořelci. V plánu návštěv byl kromě Urbánka také Ludvík Vaculík, Pavel Landovský, Josef Topol nebo Pavel Kohout.

Urbánek dostal od Havla údajně poznámky darem, znali se mnoho let a pravidelně se potkávali. Jejich přátelství utrpělo až poté, co se Václav Havel postavil do čela Československé a později také České republiky. Ani po odchodu do prezidentského důchodu už mu na řadu přátel nezbyl čas.

Video se připravuje ...
Další videa