Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Speciál s „unesenými“ Čechy odlétl z Libanonu. V Praze bude odpoledne

Autor: val, ČTK - 
4. února 2016
12:13

Pětice českých občanů, kteří byli od loňského července zadrženi v Libanonu, by se měla ve čtvrtek odpoledne vrátit zpátky do České republiky. Ve středu pro ně odletěl vládní speciál. Podle posledních informací již krátce po poledni odletěl z Bejrútu a míří na letiště v Praze-Kbelích.

Letadlo s pěti Čechy propuštěnými po šesti měsících v Libanonu dnes odcestovalo z Libanonu do Prahy. Oznámila to ve čtvrtek po poledni libanonská agentura ANI.

„Potvrzujeme, že letadlo s Čechy je ve vzduchu a míří do ČR. Očekáváme, že přistanou pozdě odpoledne. Pro Ministerstvo zahraničních věcí tímto tento konzulární případ končí,“ potvrdila Blesk.cz mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Šéf resortu Lubomír Zaorálekpak na sociální síti uvedl, že dobrou zprávu o odletu z Libanonu již předal i premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Ve vládním speciálu, který odletěl do Libanonu, přitom byli i policisté. Důvod prozradil policejní prezident. Policie má prý za úkol dostat unesené Čechy zpět do země a prověřit všechny okolnosti jejich případu, řekl Tomáš Tuhý.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek informoval o postupu v případu průběžně na svém Twitteru. „Během zítřejšího (čtvrtečního) dopoledne by měly libanonské bezpečnostní složky dokončit úkony s předáním pěti Čechů našemu českému týmu. Ještě během zítřka by se pak měl letecký speciál s našimi občany vrátit do ČR,“ informoval Zaorálek na Twitteru. Jeho slova se potvrdila.

 

Vládní airbus přistál v Bejrútu ve středu večer. Na jeho palubě prý neseděl Alí Fajád, údajný pracovník libanonských tajných služeb, jehož propuštěním z pankrácké vazební věznice mělo být podle českých médií podmíněno vydání pětice Čechů. Fajádův advokát ve středu uvedl, že klient je stále vězení a nemá informace o tom, že by měl zařízení opustit.

Speciál pro pětici Čechů odletěl z pražských Kbel. Speciál pro pětici Čechů odletěl z pražských Kbel. | Blesk/ David Malík
Úřady už druhým dnem odmítají komentovat mediální úvahy o výměně. Ministr zahraničí Zaorálek v České televizi na spekulace reagoval slovy, že Česko s teroristy neobchoduje.

Po návratu do vlasti čeká Čechy rutinní zdravotní prohlídka, pak by měli být propuštěni.

Vyšetřování únosu za českou stranu oficiálně vede Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty, kterého novináři zahlédli v Kbelích před odletem airbusu. Zaorálek potvrdil, že Šlachta odletěl do Bejrútu. Že by ale i čeští vyšetřovatelé vyslýchali pětici ještě před odletem do Česka, ministr neočekává.

Podle médií pětice prý padla do léčky připravené libanonskou tajnou službou, která chtěla dostat Fajáda z Česka. Prostředník údajně nabízel informace o Čechovi uneseném o několik měsíců dříve v Libyi. Zatímco česká civilní rozvědka údajně nabídku považovala za past, Vojenské zpravodajství poslalo do Libanonu důstojníka Martina Psíka. 
Alí Fajád Alí Fajád | ČTK

Civilní rozvědka prý věděla díky zprávě z ministerstva zahraničí o tom, že Libanonci českým diplomatům v Bejrútu vyhrožovali odvetou za Fajádovo zatčení. O tomtéž varování neměla tušení armádní tajná služba, ta civilní jí informaci nepředala, napsala Mladá fronta Dnes (MfD).

Šéf civilní rozvědky Jiří Šašek se od informací, které média v posledních dnech zveřejnila v souvislosti s případem únosu Čechů v Libanonu a rolí českých tajných služeb, „důrazně distancoval“. Informace označil za lživé. Mají prý za cíl poškodit dobré jméno české civilní rozvědné služby.Podle libanonského deníku An-Nahár pětice Čechů propuštěná po půlročním pohřešování v Libanonu nebyla unesena. Češi prý pobývali v Libanonu jako hosté na utajovaném místě a libanonské bezpečnostní zdroje o nich věděly.

Cílem tohoto teatrálního spiknutí bylo vytvořit tlak na české úřady a přinutit je tím k propuštění Fajáda, zadrženého v ČR v rámci zatýkání, jehož cílem byli členové Hizballáhu působící v Evropě, napsal list.

Alí Fajád je v Česku od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání, které již povolil soud, žádají Prahu Spojené státy. Hrozí mu až doživotí. S vydáním však ještě musí souhlasit ministr spravedlnosti Jiří Pelikán, který si vzal čas na rozmyšlenou. USA tvrdí, že Fajád a jeho spolupracovníci chtěli v Praze prodat kokain a zbraně teroristům, ze kterých se však vyklubali vládní agenti. Předstírali však, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

Více o unesených Češích najdete zde

rumungro ( 4. února 2016 13:24 )

-carmin-to popsal přesně.

franz ( 4. února 2016 10:57 )

Po vlastních dobrovolně přišli, úkol za doláče splnili, tak proč speciál pane ministr. Já ho chci taky. I s kolektivem zdravotníků, psychologů atd.

cid2000 ( 4. února 2016 10:44 )

Ať si je tam nechají ty naše provokatéry a nýmandy!!!To bude zase stát miliónů korun celá tahle taškařice České poplatníky!!Za to se dá postavit nová mateřská školka!!Především je potřeba udělat pořádek ve dvou našich rozvědkách a nechat je okamžitě vyhodit ty zodpovědné zmetky a hlupáky za tuhle trapárnu!!

verka1 ( 4. února 2016 10:38 )

pro české mafiány už jezdí vládní speciál? prve psali, že to jsou obchodníci, kteří tam prodávali drogy... co dodat, Krejčíř taky přiletí vládním speciálem měli si sami koupit letenku :/

placenta ( 4. února 2016 10:13 )

ksindlové at tam třeba zdechnout

Zobrazit celou diskusi