Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Speciál čeká na osvobozené Čechy v Libanonu. Fajáda nechali v Praze

Autor: ČTK, simao - 
3. února 2016
18:10

Teorie o výměně Alího Fajáda, kterého zadrželi v dubnu 2014 v Praze, za pětici Čechů z Libanonu dostala trhlinu. Speciál pro Čechy sice již z letiště v Kbelích ve středu odpoledne odletěl, Fajád v něm ale patrně neseděl. Tvrdí to alespoň jeho český advokát. Ten uvedl, že Fajád zůstal ve vazební věznici na Pankráci. Češi budou české straně předání zřejmě ve čtvrtek dopoledne.

Alí Fajád stále zůstává v pražské věznici na Pankráci a neletí vládním speciálem do Libanonu. Ve středu to prohlásil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Fajádův advokát Vladimír Řičica ve středu ČTK řekl, že zatím nemá on ani jeho klient žádné oficiální rozhodnutí, na jehož základě by měl být Fajád propuštěn.

Spekuluje se přitom, že Fajád má být součástí výměny za pět unesených českých občanů. České úřady ale tyto informace o výměně unesených za Fajáda nekomentují. Fajádův advokát uvedl, že se se svým klientem viděl kolem 17:00 ve vazební věznici. „Není v letadle,“ zdůraznil Řičica.

Speciál přistál v Bejrútu, dnes se prý nevrátí

Vládní airbus přitom odletěl ve středu před 14:00 z letiště v pražských Kbelích. Ve středu v noci do ČR nevrátí, uvedla libanonská agentura NNA. Údajně by se tak mohlo stát do 48 hodin.

Předání pětice Čechů, kteří zmizeli loni v červenci, by se mělo uskutečnit ve čtvrtek dopoledne. Po jejich pondělním propuštění je nyní nadále vyslýchají libanonské úřady.

Letí pro ně nejen zdravotníci a psychologové, ale také policisté, neboť celou kauzu nadále vyšetřuje ÚOOZ. Na letišti v Kbelích tak nechyběl ani šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta.

To Fajád je v Česku držen od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání žádají Prahu Spojené státy. V polovině loňského prosince pražský vrchní soud potvrdil, že Fajád může být vydán do USA, stejně jako další dva spoluobvinění – Faouzi Jaber a Chálid Marabí.

Trojice svou vinu i vydání odmítá. Konečný souhlas s vydáním mužů, zadržených při zátahu v jednom pražském hotelu, musí vyslovit ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), kterému od poloviny prosince plyne tříměsíční lhůta pro rozhodnutí. Mužům v USA hrozí až doživotí. Podle Američanů Fajád a jeho spolupracovníci chtěli prodat kokain a zbraně agentům z Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří však předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

Vše o Fajádovi ZDE

ellenic ( 4. února 2016 10:33 )

tonny44 Hlupáku, do kreténů nadávej sám sobě. Lepší by bylo, kdyby vládní letadlo vyměnili za tebe, takový hlupák by se v Libanonu klidně mohl i ztratit , žádná škoda Tondo!

tggb ( 4. února 2016 09:42 )

hlavně by tu neměli zapomenout tebe debile

tubka.jentak.jen. ( 4. února 2016 09:40 )

na ja, ale čím níčko bude Bohušu lítat do Číny domlouvat kšefty s Čou en Lajem?

rumungro ( 4. února 2016 00:22 )

Spratek Novotný má poučny názory v Parlamentních Listech. Mj. se nemůže dočkat na to,až u nás budou vládnout muslimové.

citruss ( 3. února 2016 21:31 )

podle mě to dopadne tak,že těch 5 dementů dorazí do čech a Fajáda si nechaj na pankráci a pak ho předhoděj amíkům.To je téměř jisté.Tedy pokud právník Fajáda nekecal s tím,že ho dnes kolem 17hod.navštívil na pankráci.

Zobrazit celou diskusi