Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Stropnický se udržel ve vládě. Sobotka: S Fajádem chyboval, na vyhazov to není

Autor: ČTK, val - 
12. února 2016
11:28

Martin Stropnický (ANO) nadále zůstává ministrem obrany i poté, co vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) zmínil jeho možné odvolání kvůli tomu, že v médiích potvrdil informaci o výměně unesených Čechů. Premiér Bohuslav Sobotka po jednání se špičkami koalice řekl, že Stropnický udělal chybu, ale není to na odvolání. Vyzval ho ale, aby zvážil svou účast u projednávání utajovaných bodů. 

Stropnický by se podle Sobotky měl zamyslet nad tím, jestli je schopen se při zasedání vlády a Bezpečnostní rady státu účastnit projednávání bodů, které jsou v některém z utajovaných režimů, protože člen vlády musí přizpůsobit své chování příslušnému stupni utajení.

„Jako ministr obrany se řady těchto bodů musí účastnit a pak taky musí odpovídat na otázky tisku. Měl by tedy zvážit, zda je schopen se takovýchto jednání účastnit tak, aby neporušoval režim příslušných bodů,“ uvedl Sobotka, podle kterého Stropnický chyboval, ale ne natolik, aby musel složit funkci. 

Ministr obrany nedávno médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti Čechů zadržovaných v Libanonu bylo to, aby Česká republika nevydala v Praze zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do Spojených států. Fajád, kterého USA podezřívají z napojení na teroristickou organizaci, byl nakonec z vězení propuštěn ve stejný den, kdy se pět Čechů vrátilo do vlasti. Tento krok tvrdě kritizovaly Spojené státy. 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve sněmovně Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve sněmovně | Blesk / Zbyněk Pecák

Odchod Stropnického kvůli potvrzení mediálních informací požaduje část opozice. Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že by měl Stropnický zvážit setrvání ve funkci. Stropnický ve čtvrtek uvedl, že necítí potřebu se obhajovat. „Já jsem dostal otázku a teď jsem byl během tří sekund postaven do situace, jestli mám flagrantně lhát a jestli mám připustit, že na tom něco je. Já jsem to rozhodně nevyzradil,“ řekl novinářům. 

Koaliční lídři se kvůli tomu dostali do sporu. Premiér Sobotka potom šéfy vládních stran pozval na jednání. Domluvili se mimo jiné i na další společné schůzce, které se zúčastní i Stropnický. Jeho stranický šéf Andrej Babiš (ANO) v pátek zopakoval, že kdyby se ukázalo, že nějaký ministr vynesl utajované informace, musí ve vládě skončit.

„My jsme si vysvětlili názory na vyjádření pana Stropnického. Já si myslím, že on se vyjádřil na základě věcí, které byly publikovány v médiích,“ uvedl Babiš, podle něhož se asi Stropnický špatně vyjádřil. „Jeho pozice ve vládě je normální, jak byla, nevidím důvod, proč by se měnila,“ podotkl také.

Bělobrádek respektuje názor Sobotky a Babiše, že Stropnického slova nejsou důvodem k odvolání ministra. Trvá ale na tom, že byla závažnou chybou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ellenic ( 27. dubna 2016 10:48 )

Herec se má vrátit na jeviště a netajtrdlíkovat ve vládě, to potom může dělat ministra obrany kdekdo a se stejným výsledkem . Kdyby byl Stropnický rozumný, tak odejde sám. Ale pro tyhle lidi jsou nejspíše důležitější peníze, které jako ministr obrany má. Pro mne by bylo mnohem přijatelnější z tohoto postu odejít. Rozhodně nesouhlasím s takovými útoky, je to neomluvitelné. Štěstí je, že se nikomu nic nestalo . Navíc syn, který byl doma to v daný okamžik nijak neřešil.

montevideo ( 13. února 2016 10:42 )

A proč je nevykoupil ten Švarc, když dostal od Fajádovy rodiny 5 milionů a ještě zlatý řetízek pro syna ?

rumungro ( 12. února 2016 17:14 )

Všichni byste chtěli být vykoupeni a bylo by vám jedno za kolik. "S teroristy se nevyjednává" je americká debilní fráze,kterou se oni řídí jen když se jim to vyplatí.// Míšovi rodiče,píší vládě kraviny,a co z těch krav padá mají v palici.

rumungro ( 12. února 2016 17:02 )

Schíza?

tymitaky ( 12. února 2016 16:32 )

Jednou za čas řekne politik pravdu a hned je z toho průser.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa