Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stěžovat si na doktory je zakázáno? Norové mlží o odebrání českého miminka

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. ledna 2016
11:25

Norská sociálka Barnevernet v protokolu, kterým odebrala 9měsíční nemocnou holčičku české matce a norskému otci, uvedla jen obecné, nekonkrétní zdůvodnění. Zjistila to MF Dnes. V době, kdy Norové k případu mlčí a před jejich ambasádou v Praze se chystá protest proti praktikám Barnevernetu. Vše ale napovídá, že hlavním důvodem byl jistý konflikt v nemocnici mezi rodinou a doktory. Blesk.cz to potvrdil i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Jen fádní sdělení norského úřadu, ale převrácený život naruby pro celou rodinu. Tak prý vypadá protokol, kterým kritizovaná sociálka Barnevernet odebrala teprve 9měsíční dítě s nemocnými ledvinami české mamince, žijící v Norsku.

Proč k odebrání miminka došlo? Prý podle paragrafu, podle nějž může sociálka zakročit, "jestliže jsou vážné nedostatky v každodenní péči o dítě nebo vážný nedostatek ve vztahu k osobnímu kontaktu a zejména bezpečí dítěte".

Je však otázka, čím mohla česká matka případně ohrozit bezpečí nemocného miminka. Tím, že si postěžovala na péči, která se mu dostávala v norské nemocnici? „Měli jsme hodně požadavků, očekávali jsme, že budeme dostávat konkrétní informace, a nastalo i několik komplikací v léčbě, kterým se mohlo předejít,“ vysvětlovala česká matka v Lidových novinách.

Dokument se však pozastavuje i nad tím, že "rodiče nejsou manželé, ale žijí spolu". Další překážka pro norský úřad? 

Vše ale ukazuje především na konflikt přímo v nemocnici. Včetně svědků, které Barnevernet v případu předvolal. "Místní oddělení Barnevernet navrhuje předvolat čtyři svědky. Zdravotní sestru dětské nemocnice, lékaře nemocnice, zdravotní sestru dětského oddělení a lékaře. Předpokládáme, že tři dny na řešení kauzy budou dostatečné," cituje MfD dále z dokumentu, což nahrává verzi o problému během léčby miminka.

"Hlavní důvod bylo to, že si matka stěžovala na sestru, která se podle ní nechovala k dítěti příliš dobře a podle jejích představ. Bylo to jako v případě Evy Michalákové, když si stěžovala na učitelky ve školce, protože se dětem ztratilo oblečení. Tady to bylo stejným způsobem, poté, co si matka stěžovala, sestra zavolala sociálku, zdůvodnili to tím, že matka nechce dceru léčit, a opět uvedli spoustu lží a polopravd," popsal pro Blesk.cz svůj názor europoslanec Tomáš Zdechovský, který praktiky Barnevernetu dlouhodobě sleduje.

Se svým týmem zkoumá i dokumenty, které jinak navenek mlčící organizace vydává. "Matka se přitom ptala na jinou léčbu, nebyla příliš spokojená se stávající a hledali další způsob léčby," uvádí Zdechovský.

"Mě to už ani nepřekvapuje, s podobnými případy jsem se již setkal předtím především u norských rodičů, kteří si stěžovali třeba na školu, školku, postupy lékařů nebo měli konflikty se sousedy. To je také častý důvod zásahu norské sociálky. Když třeba někde parkujete, kde se to sousedovi nelíbí, soused si s vámi vyřídí účet přes Barnevernet," dodal europoslanec, který se jako mnozí další chystá v sobotu od 13:00 protestovat proti Barnevernetu před norským velvyslanectvím v Praze.

Pražský protest proti norské sociálce naváže na sérii celosvětových protestů, které začaly 5. ledna v norském Oslu. Na 16. leden pak připadají i protesty v Moskvě, Vídni, Madridu, Rize či rumunských městech.

zrustePN ( 17. ledna 2016 07:57 )

karel_klafunda = totální imbecil

jesie ( 17. ledna 2016 07:56 )

Ano, jak píšete klafunda, ale s tou střední praktickou , byste měl především začít u sebe. Šmejd jste vy.

zrustePN ( 17. ledna 2016 07:55 )

Ano, ukrást jejich norského potomka,až se tu bude opíjet a hulákat, jinak to s Nory asi nejde.

zrustePN ( 17. ledna 2016 07:51 )

Co to meleš ?

rumungro ( 16. ledna 2016 21:22 )

Vy ubozí šmejdi-nemáte jediný relevantní důkaz,že klafunda nemá pravdu!Takže,nechte se přem.rdat,ať doknčíte aspoň střední praktickou!

Zobrazit celou diskusi