Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odebranou devítiměsíční holčičku řešil už i Sobotka. Matce nabídl pomoc v Norsku

Autor: val - 
14. ledna 2016
11:10

Česká republika je připravena poskytnout podporu české matce žijící v Norsku, které tamní úřady odebraly devítiměsíční dceru s nemocnými ledvinami. Do věci by se mohl vložit Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Úřad vlády o tom informoval po jednání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) s poslankyní Jitkou Chalánkovou (TOP 09), která se v případu angažuje.

„Diskutovali jsme o možnostech pomoci ze strany českého státu,“ informoval po jednání Sobotka. Nabídl, že se do přímého jednání s norskou sociální službou Barnevernet vloží český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Pomoci by mohlo také české velvyslanectví v Norsku.

„Pokud si to bude matka dítěte přát, Česká republika je připravena tuto podporu poskytnout,“ uvedl Sobotka.

České matce, která spolu s norským partnerem žije v Norsku, odebraly tamní úřady devítiměsíční dceru, která je těžce nemocná. Podle matky může být za odebráním nedorozumění, kdy rodiče připustili, že v krajním případě ukončí náročnou léčbu dcery, a Barnevernet z nich prý udělal „potencionální vrahy“.

V Norsku odebrali české matce devítiměsíční nemocnou holčičku. V Norsku odebrali české matce devítiměsíční nemocnou holčičku. | Twitter

Za Sobotkou přišel ve čtvrtek dopoledne také šéf Úřadu pro mezinárodní ochranu dětí Zdeněk Kapitán. „Pan Kapitán mě ujistil, že aktuálnímu případu odebrání dítěte v Norsku je věnována ze strany českých kompetentních úřadů maximální možná míra pozornosti,“ řekl Sobotka.

„Považuji za nutné, aby české úřady poskytovaly tak jako doposud v podobně komplikovaných a mimořádně citlivých případech svým občanům maximální možnou pomoc a součinnost, kterou nám umožňuje mezinárodní právní rámec,“ dodal. 

Nejedná se o první případ odebrání dítěte české matce. Dříve takto učinil Barnevernet u Evy Michalákové. V tomto případě ale odebrání předcházel soud.

Chcete, aby s případem pohnul prezident Miloš Zeman? Máte jedinečnou šanci zeptat se ho živě. Své dotazy položíte zde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa