Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Fant0mas“,„Trabant1“. Na značky na přání čekaly davy už od rozbřesku

Autor: Tomáš Polák - 
4. ledna 2016
19:21

Mimořádný zájem v pondělí zaznamenaly registry vozidel po celém Česku. První den se totiž vyřizovaly žádosti o registrační značky na přání. Jen během pondělí jich úředníci zaevidovali bezmála 800.

Několikahodinové fronty byly v pondělí ochotny vystát stovky řidičů. V Praze na Vyšehradě dokonce někteří stáli již od nedělní noci. „Celkem požádalo během dnešního dne o přidělení speciální značky 784 lidí,“ řekl Blesk.cz mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. „K těm kurióznějším názvům patří třeba FANT0MAS, TRABANT1 a pak pojmy jako třeba T0PSPEED,“ doplnil.

Za značku na přání musí řidiči oproti běžným 800 korunám zaplatit 10 000 korun (5 000 za jednu značku). Jedním ze žadatelů na pražském Vyšehradě, které je jediným výdejním místem v Praze, byl i pan Lukáš. „Přišel jsem o půl dvanáctý, přede mnou bylo asi padesát lidí,“ přiznal po pěti hodinách čekání. To se ale vyplatilo, v půl páté se dostal na řadu a mohl předložit svůj návrh. To, jestli mu ho paní za přepážkou schválí, záleží hned na několika parametrech.

1. Značka na přání nesmí obsahovat diakritiku, písmena G, H, CH, O, Q a W, nebo speciální znaky (? ! % § atp.);
2. Značka musí obsahovat minimálně jedno číslo;
3. Značka nesmí být složena z vulgárních, xenofobních nebo rasistických slov;
4. Značka nesmí obsahovat zkratku orgánu státní správy (PČR, MVCR, HZS atp.).

První byla Hanička

„Mezi těmi úplně prvními dámskými jmény byla HANA1111. Častá přání řidičů pak byla jména v kombinaci s čísly 007,“ řekl mluvčí. Ministr dopravy Dan Ťok v prosinci uvedl, že značky s vlastním textem by mohly zajímat především firmy, které si tak označí například své vlastní automobilové parky. První odhady takový trend ale nepotvrzují. Komerční názvy se sice vyskytují, ale rozhodně ne v takové míře, jak by se očekávalo. „My to z té žádosti úplně nepoznáme, zda jde o právnickou nebo fyzickou osobu,“ upozorňuje ale mluvčí.

Kromě uvedených pravidel existuje ještě seznam zhruba 900 nepřípustných výrazů, na kterých spolupracoval Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR. Ten ale podle ředitele ústavu Karla Olivy nelze brát tolik striktně. „V různých situacích lze různá slova vnímat různým způsobem. Například slovo vůl je v některých kontextech naprosto neutrální,“ řekl v prosinci.

Poslední slovo mají pak hlavně úředníci za přepážkou. Ti se ale v pondělí setkávali spíše s formalitami, než s řešením vulgarit. „Na jednotlivých úřadech se objevily situace, kdy musely být žádosti zamítnuty, jelikož lidé se nevešli do těch daných pravidel.“ Vůbec nejčastěji lidé zapomínali na to, že značka musí obsahovat i číslici.

plasanek75 ( 5. ledna 2016 08:00 )

Značka na přání nesmí obsahovat diakritiku, písmena G, H, CH, O, Q a W, nebo speciální znaky (? ! % § atp.); a o pár řádků níže uvádíš milý Blesku že první ženské jmeno bylo Hana111, tak už se v té redakcy do háje probuťte!! Za co vás plaťěj??

asijo ( 5. ledna 2016 07:00 )

Zbohatlíci už neví,kam vy vložili své lehce vydělané peníze.

arne127 ( 5. ledna 2016 02:46 )

ccir.Co máte vy v těch vašich kotárech to mě vůbec nezajímá.Jsem zvědav jak dlouho ty značky na těch vozidlech zůstanou.Budou to pěkné suveniry.Čau

ccir ( 5. ledna 2016 00:58 )

Tak neviem, ale na Slovensku takéto evidenčné čísla motorových vozidiel už teda bežia nekoľko rokov a nebol okolo toho nikdy taký cirkus ako tu čítam že prebieha v Česku. Skôr ma zaráža že to do Česka prichádza až v roku 2016!!!

tom111 ( 5. ledna 2016 00:00 )

Doplním ověřené info. Písmeno H být může. Jinak značky ve skutečnosti budou vypadat takto: "FAN : T0MAS", "HAN : A111". Uprostřed značky stále bude prolis pro známku STK a emise (ta už se ani nelepí).Hodně lidí toto zjistí až při převzetí značky. Na úřadě se to nedozvědí aní při vyplnění žádosti. Tam je stále pouze kolonka na 8 znaků bez uvedené mezery.Skutečný tvar YOO:OOOOO tam uveden není.

Zobrazit celou diskusi