Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na cizí značku na přání si nechte zajít chuť. Za krádež hrozí i kriminál

Autor: sou - 
6. ledna 2016
07:28

Značka na přání může být vždy jen jedna pro celou republiku. Navíc se nejedná zrovna o levnou záležitost – cena se pohybuje kolem 10 tisíc korun. Některé nenechavce tak může napadnout, že by ji ukradli. Krádež registrační značky na přání se bude ovšem posuzovat jako trestný čin. Zatímco u těch klasických se jejich odcizení bere jako přestupek proti majetku, kdy pachatel může dostat maximálně pokutu do výše patnácti tisíc korun, u speciálních značek bude podle deníku Právo zlodějům hrozit i kriminál.

„Hranice, kde končí přestupek a začíná trestný čin, je pět tisíc korun. Je tedy jasné, že při odcizení značky na přání to skutečně budeme šetřit jako spáchání trestného činu, protože vznikne desetitisícová škoda,“ potvrdila v úterý Právu mluvčí dopravní policie Ivana Nguyenová. Za její odcizení tedy bude zlodějům hrozit i kriminál.

Při odcizení nebudou moci majitelé žádat o stejné znění tabulek. „Náhradní tabulka v takovém případě vydávána nebude. Řidič si tedy bude muset pořídit běžnou registrační značku nebo si zaplatit novou značku na přání. Ta musí mít jiné znění, protože původní značka bude v registru kvůli možnosti zneužití provždy zablokována,“ upozornil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. 

Sběratelská cena každé značky na přání

Velkým lákadlem pro zloděje bude fakt, že každá taková značka je v podstatě originál se sběratelskou hodnotou. Řidiči si totiž na příslušném městském nebo obecním úřadě sami vybírají, co na ní budou mít. Značka na přání nesmí ale obsahovat hanlivá slova, speciální znaky nebo zkratky orgánů státní správy. Stejně tak se nesmí použít písmena CH, W, Q, G a O. 

Po schválení návrhu jsou žadateli tabulky na auto vydány do patnácti dnů. Pokud se mu při havárii nějak poškodí, úřad mu vydá za 600 korun novou.

pap31 ( 14. ledna 2016 11:22 )

 Takze kdyz mi ukradenou spz nenahradi.. Tak to znamena..ze kdyz si tenhle nesmysl poridim a nekdo mi ho druhej den ukradne... Vyhodil jsem 10litru oknem?

ad-ga ( 7. ledna 2016 12:51 )

značku na přání si může dát jen nějaký de..bil a ještě dát za ni tolik peněz.

krat5 ( 6. ledna 2016 09:43 )

pouze totální imbecil vyhodí 10000 za takovou kravinu a navíc, že je blbec ještě oznámí svému okolí

Zobrazit celou diskusi