Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pánové, dobrá zpráva. Krize středního věku se přesouvá na čtyřicítku

Mužský přechod může být velkou ránou pro partnerský vztah
Mužský přechod může být velkou ránou pro partnerský vztah  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Andrea Ulagová - 
23. srpna 2015
05:30

Až 80 procent mužů zažije podle sexuologů krizi středního věku. Navíc je ohrožuje stav, o kterém se příliš nemluví: Andropauza neboli mužský přechod. Pomyslná hranice, kdy muži trpí krizí, se přitom podle nejnovějších údajů přesunula z 35 let na věk mezi 40-50 lety.

Muži stejně jako ženy odmítají přijmout fakt, že mládí už je pryč. Více lpí na výkonu a náhle si uvědomí, že jim ubývají síly a začínají bilancovat. Přichází krize středního věku.

„Proto se v tomto období mnoho mužů, zvláště těch, kteří touží po uznání a obdivu, poohlédne po mladší partnerce. Doufají, že je bude vnímat jako autoritu,“ popisuje toto období sexuolog Pavel Turčan.

Kdysi byla hranice této krize 35 let, nyní se kritický věk posunul mezi 40 a 50 let. I když se muž cítí vitální, jeho tělo začíná procházet mužským přechodem.

Tabu jménem andropauza

Andropauza je méně známá než ženská menopauza, ale má pro muže naprosto stejné příznaky:

  • bolesti hlavy
  • návaly horka
  • závratě
  • deprese
  • podrážděnost
  • poruchy spánku
  • problémy se sexualitou

U mužů navíc ubývá hladina testosteronu, klesá svalová síla, ubývá kostní hmota a celková sexuální výkonnost. Muži začínají tloustnout a hrozí jim různá zdravotní rizika. Například infarkt nebo onemocnění srdce a cév

Podle sexuologa může být andropauza i příčinou partnerské krize, protože spousta mužů má sklon k depresím.

Jak zvládnout přechod?

  • Rodina by měla být ke změnám nálad tolerantní.
  • Zdravá strava je základ, zvláště ta bohatá na ženšen, selen, vitaminy B a C, hořčík, železo, zinek či mateří kašičku.
  • Zvolte přiměřenou fyzickou aktivitu.
  • Najděte si koníčka nebo aktivitu, která vás naplňuje.
  • Bonus mají muži, kteří mají kvalitní partnerský vztah a trpělivou partnerku.

jirasekalois ( 18. listopadu 2015 23:29 )

Možná, že někdo tu tzv. krizi středního věku zažívá. Ve většině případů se ale týká žen a jejich ztráty "chuti". A jelikož se s tím chlapi nechtějí smířit, najdou si jinou partnerku. Mladší samozřejmě. A to proto, aby se vyvarovali toho, co mají doma. Takoví pánové pak můžou vypadat směšně ve snaze držet krok s často o dekádu mladší ženou.

nojasne ( 23. srpna 2015 11:09 )

Je mi přes padesát a žádnou krizi středního věku jsem zatím neměl. Nejsem nemocný ? Co když mi chyb vápník, hořčík nebo vitamíny ? Opravdu si musím pořizovat mladší milenku ? Mě ty dnešní mladý holky přijdou tak pitomý, že to vadí už i v posteli. A fakt musím předstírat, že už nemám tolik sil ? Když mě to kácení v lese opravdu baví, to si mám radši v sobotu číst knížku na návsi a při každém otočení stránky těžce funět ?

popocatepetl ( 23. srpna 2015 11:07 )

Kult mládí má s r. 89 společného jen to, že všechno, co se zrodí za západními hranicemi,s e dostane i k nám. Kult mládí v tom současném smyslu ("Kdo není mladý, krásný, přešitý, nabušený z fitka a užívající si s mojitem na nejmodernější jachtě, jako by nebyl") nebyl ještě dlouho po roce 89 ani za západní hranicí. Začal někdy v polovině 90. let v Americe a jen zvolna se přesunul i do Evropy. Zato v Německu byl už v 70. a 80. letech kult obměny modelu - "úspěšný muž kolem padesátky, který vedle sebe neměl o generaci mladší model, určitě úspěšný není a jen to hraje". Tam už ten kult upadá, do Česka vtrhnul.

cocumis ( 23. srpna 2015 10:06 )

svatá pravda

mak ( 23. srpna 2015 08:06 )

 "problémy s sexualitou" Šetříte na "e"?

Zobrazit celou diskusi