Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ženy, bojujete za rovná práva? Řešte raději opravdové problémy, vzkázali muži

Ženy a muži jsou si v Čechách rovni, ale...
Ženy a muži jsou si v Čechách rovni, ale...  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Andrea Ulagová - 
20. června 2015
06:23

S překvapivými reakcemi se setkávají pracovníci organizace Gender Studies, která poskytuje bezplatnou poradnu těm, kteří mají pocit, že jsou na trhu práce diskriminováni na základě pohlaví. Pomáhá ženám i mužům, ti si to ale zřejmě neuvědomují.

Na poradnu se především obracejí ženy, které řeší návrat do zaměstnání po mateřské dovolené. „Řada zaměstnavatelů nepatří mezi ty osvícené, kteří by měli snahu těmto ženám návrat umožnit,“ říká právnička Daniela Světlíková.

Organizace Gender Studies se věnuje i mužům, např. pomáhá řešit předsudky, že muži nejsou schopni postarat se sami o dítě. Během Mezinárodního dne rovnosti mužů a žen, kdy byla zájemcům k dispozici na Karlově náměstí poradna zdarma, se ale Světlíková setkala s pohrdavými mužskými reakcemi: „Muži jako by nechtěli být rovni,“ uvedla právnička. „Říkají, že jsou to vyhozené peníze, ať jdeme řešit opravdové problémy,“ dodala.

Jak zaměstnavatelé využívají zákoník práce, aby nemuseli vyjít vstříc matkám s dětmi, se dozvíte v našem videu:

Video Rovnost žen a mužů - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Organizace Gender Studies je nevládní neziskovou organizací, která slouží především jako informační, konzultační a vzdělávací centrum v otázkách vztahů mužů a žen a jejich postavení ve společnosti. Cílem organizace je shromažďovat a dále zpracovávat a rozšiřovat informace související s genderovou tematikou. Organizace existuje už 20 let a pomáhá i s konkrétními problémy, jejím cílem je, aby rovnost žen a mužů neexistovala jen na papíře, ale i v životě.

peterwilliams ( 20. června 2015 18:50 )

nbcz souhlas

alenam ( 20. června 2015 18:46 )

První dva řádky souhlas, zbytek nevidím tak jednoznačně. Jsou i ženy které zvládají stejnou fyzickou práci jako muži, dělají ji rády a nikdo je do toho nenutí. To že je takových žen méně než mužů je dáno původními fyzickými předpoklady, jejichž rozdílnost mezi mužem a ženou se postupem času zmenšila ale rozhodně nevymizela. To samé platí i o předpokladech k zastávání vedoucích pozic. Považuji proto za rozumné nechat vývoji přirozený průběh a necpat dění mimo přirozenost. Pokud má žena předpoklady na "mužskou práci" a chce jí dělat, ať jí dělá, většinou je v tom lepší než polovina mužů, jelikož mnozí z nich takovou práci dělají jenom proto že se to od nich očekává, ne proto že by chtěli. Pokud je žena spíš rodinný typ, rodina a "ženské práce" jsou její prioritou, tak je nesmysl jí nutit do něčeho jiného a ty genderfeministky bohužel tou umělou rovnoprávností takovým ženám ubírají na sebevědomí a nutí je pochybovat, což je rozhodně špatně.

e.44 ( 20. června 2015 18:22 )

Ano, zajisté jsem ta slepice kterou kritizuji Tvoje logika by zasloužila patent. Je sice hodně blbců s totálně pošahanou logikou ale na tvojí hloupost a totální zvrácenost logiky fakt nikdo nemá Dej si to patentovat ať to někdo neokouká a nesebere ti prvenství

jana999 ( 20. června 2015 17:03 )

tak to je blábol někoho, kdo nemá potuchy o co tu kráčí, bud si mačo, nebo ta slepice

nojasne ( 20. června 2015 14:04 )

Nejsi ženatý, nemáš asi ani děti a jsi skoro pořád v práci. Tak o jaké domácnosti to mluvíš ? O té garsonce, kam se občas chodíš vyspat ?

Zobrazit celou diskusi