Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Máte doma prvňáka? Obrňte se trpělivostí, míní psychologové

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Andrea Ulagová - 
23. srpna 2015
06:00

Start povinné školní docházky znamená velkou změnu nejen pro dítě, ale i rodiče. Změní se denní režim a vaše ratolest se bude muset naučit samostatnosti. Děti to snáší různě. Psychologové radí, že víc než kdy jindy se musí rodiče dítěti, které nastupuje do první třídy, věnovat.

„Nástup do školy je skutečně velká změna a mezník v životě každého dítěte, ne vždy to pro ně ale musí znamenat zátěž. Spoustu dětí se do školy těší, a tady je důležité podchytit prvotní zájem a citlivě vtáhnout dítě do procesu změn,“ radí psycholog Miloslav Čedík.

Podle psychologa je ovšem problém, že dnešní rodiče se nedokážou zastavit a dítěti se věnovat. Mají příliš práce, proto odborníci radí, aby rodiče zvolnili pracovní tempo, alespoň první měsíc, kdy dítě nastupuje do školy. A také se obrňte trpělivostí.

Co dělat, když se dítěti nechce

První den školy nemusí prvňáka naplňovat radostí. Vyjmenujte mu pozitiva školy - naučí se nové věci, pozná nové kamarády, hodnou paní učitelku. Vyprávějte mu historky z doby, kdy jste chodili do školy vy. Fráze „každý tam musí“ ničemu nepomohou.

Pokud to nejde po dobrém, stejně se vyvarujte výhrůžkám typu „nebudeš stíhat, paní učitelka tě srovná, apod.“. Musíte vypěstovat v dítěti ke kolektivu a učitelce pozitivní vztah.

1. září - velká událost

Udělejte z prvního září sváteční den, věnujte dítěti nějaký dárek, nejlépe něco, co ve škole využije. Do školy dítě doprovoďte. Psychologové navíc tvrdí, že až děti od osmi let umějí správně vyhodnotit a zvládnout přecházení silnice, proto je doprovod nutný i z bezpečnostních důvodů.

S péčí to ovšem nepřehánějte. Je čas začít se učit samostatnosti.

Každý den buďte dítě ve stejnou hodinu a ve stejnou hodinu by mělo i usínat. Prvňák by měl spát 10 hodin denně. Zpočátku dítěti pomáhejte s přípravou do školy, ale časem by to mělo zvládat samo, vy byste jen měli překontrolovat, zda má hotové úkoly a má v tašce vše potřebné.

Nepřehánějte to s učením ani kroužky

Prvňák se nemusí příliš učit, procvičujte s ním spíše paměť. Nezapomeňte, že ačkoliv je to dítě školou povinné, má nárok na odpočinek a hraní.

Nepřeháněje to ani s kroužky, Příliš mnoho mimoškolních aktivit může dítě unavit. Hlavně vybírejte takovou aktivitu, která bude bavit vašeho potomka, ne vás.

Nešetřete pochvalami, pokud se dítěti něco povede, ale vyhněte se odměnám v podobě dárků. V případě nezdaru ho naopak netrestejte, spíše se jej snažte povzbudit.

Šikana i na prvním stupni?

První měsíce ve škole s dítětem komunikujte více než kdy jindy. Ptejte se jich na školu, na spolužáky, učitelku, motivujte ho. Můžete tak vystopovat změny v chování, např. pokud je dítě náhle zamlklé, může to signalizovat, že se hůře přizpůsobují novému rytmu a prostředí školy. Pokud je dítě podrážděné, plačtivé, agresivní nebo i apatické, může to znamenat, že je přetížené. Vezměte ho tedy na procházku, na brusle, věnujte mu čas.

V krajních případech, pokud je změna v chování velká a neustává, zvažte, zda vaše dítě není šikanováno. Šikana hrozí i v prvních třídách. Pokud budete mít podezření, okamžitě si s dítětem promluvte, obraťte se na jeho učitelku, případně psychologa.

Co musí prvňák zvládat?

  • samostatně se obléknout, umýt se a zavázat si tkaničky
  • spláchnout po sobě
  • jíst velkým příborem
  • znát celé své jméno, adresu a povolání rodičů
  • vědět, že nesmí nikam chodit s cizími lidmi ani si od nich brát věci
  • poznat základní barvy a geometrické tvary
  • umět počítat alespoň do pěti v řadě
  • udržet pozornost po dobu vyučování
  • správně vyslovovat a mít přiměřenou slovní zásobu (umět se vyjádřit v celých větách)

moiaza ( 23. srpna 2015 10:19 )

 Proč?? Když jsme přežili Kalouska, přežít prvňáka bude legrace.

mirkli ( 23. srpna 2015 09:08 )

Šli jsme do první třídy bez psychologů a nebyly žádné problemy. Když jsme meli špatnou známku tak byl doma sprdunk a muselo se to napravit a nikdo neměl deprese a nikdo se nepokoušel o sebevraždu. Když jsme ve škole zlobili tak jsme šli do kouta, poznámka a nekdy lepanec a doma jsme byli potichu aby jsme nedostali další. Dnešní demokratická výchova a psychologové spíš škodí nez dětem pomáhá a některé děti to setsakra umí zneužívat!

Zobrazit celou diskusi