Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čeští školáci se převlékli za Hitlerjugend. A vyhráli soutěž v oblíbenosti

Autor: simao - 
21. srpna 2015
13:51

Šlo o poněkud kontroverzní rozhodnutí. Deváťáci ze základní školy v Jemnici vyrazili na týmovou dějepisnou soutěž, převlékli se však při tom za Hitlerjugend s červenými páskami a hákovými kříži! A po nacistické organizaci se i pojmenovali. Co je k tomu vedlo? Blesk.cz požádal ředitele školy o vysvětlení.

Prázdniny se chýlí ke konci a nový školní rok klepe na dveře. Během něj by opět mělo dojít na řadu školních olympiád a soutěží nejrůznějšího druhu. Již tradiční akcí je dějepisné klání školáků na zámku v Třebíči. Proběhlo i na sklonku minulého školního roku, kdy se studenti z několika základních škol a víceletých gymnázií sešli v zámeckém areálu k již 11. ročníku Dějepravného soutěžení s názvem „Ve víru šílenství“.

Jde o letitou, tradiční a zajisté chvályhodnou akci, prohlubující v dětech zájem o historii. Navíc tentokrát načasovanou tak, že právě v době, kdy si svět připomínal řadou akcí konec druhé světové války, se 24 školních družstev zapojilo do soutěže v historických znalostech a dovednostech z období let 1939–1945. Tedy z období, které je pro řadu studentů svou tematikou a přesahem k řadě dnešních problémů obzvlášť lákavé, ale ve školní výuce se mu pohříchu nevěnuje vždy dostatek času. Tento ročník se však neobešel bez drobného skandálu.

Kontroverzní převleky za Hitlerjugend

Žáci před soutěží vytvořili několikačlenné reprezentační týmy a při pohledu na výsledkovou listinu je patrné, že mnohdy volili i dobové názvy, jako třeba Nezlomná Anglie, Grossmeseritsches Theater (celkoví vítězové z Gymnázia Velké Meziříčí), Partyzánská skupina Jana Žižky, Protektorátní škola...

Své dvě skupiny vyslala i ZŠ Jemnice, která o výsledcích informovala na svých webových stránkách. „Tým Hitlerjugend Jemnitz byl vyhlášen nejsympatičtějším družstvem soutěže a zároveň obsadil 3. místo,“ pochlubila se škola na svých webových stránkách a děkovala žákům za vzornou reprezentaci. To vše přitom bylo doplněno fotkou školáků v bílých košilích, jaké nosili právě členové této nacistické organizace. Nechyběly jim ani pásky s hákovými kříži.

Printscreen zprávy ZŠ Jemnice o účasti žáků na historické soutěži. Snímek týmu Hitlerjugend Jemnitz škola po dotazu Blesk.cz ze stránek odstranila. Printscreen zprávy ZŠ Jemnice o účasti žáků na historické soutěži. Snímek týmu Hitlerjugend Jemnitz škola po dotazu Blesk.cz ze stránek odstranila. | Reprofoto zsjemnice.cz

Hitlerjugend (v překladu Hitlerova mládež) vznikli v roce 1922 a byli druhou nejstarší nacistickou organizací. Sdružovali chlapce ve věku 14 až 18 let a cílem bylo vychovat novou árijskou generaci oddanou myšlenkám zrůdného nacistického režimu. 

Ředitel školy: I Hitlerjugend k tomuto temnému období patří

Kontroverzní název i týmový úbor hochů z 9. třídy jemnické základky vysvětlil Blesk.cz ředitel školy Zdeněk Hirt. ƒ„Období druhé světové války je velmi rozmanité, obsáhlé a hlavně složité, má především své stinné stránky, historie Hitlerjugend k němu také neodmyslitelně patří a to byl jediný důvod, proč jsme zvolili tento název a kostým,“ reagoval pan ředitel na dotaz, zda se název týmu řešil i v rámci školy a zda by nebylo vhodnější tým pojmenovat vzhledem k temné historii tohoto nacistického spolku z Hitlerovy třetí říše jinak. 

Ředitel Hirt také přiblížil průběh soutěže. „Družstva složená ze studentů jednotlivých škol v průběhu soutěže plní nejrůznější úkoly, které se vztahují k danému tématu. Jedním z úkolů je také prezentace družstva v kostýmu, který má souvislost s daným obdobím. V něm se tým představuje na začátku celé soutěže a získává první body do celkového hodnocení. V letošním ročníku jsme měli v soutěži dvě mužstva – první Bombarďáci se nechali inspirovat zbraněmi a převlékli se za bomby určené pro jednotlivá města, např. Nagasaki, Drážďany apod. Druhé zvolilo kostým Hitlerjugend, podle něhož bylo také pojmenováno,“ uvedl Hirt.

Byli jsme si vědomi citlivosti zvoleného tématu, proto jsme se v úvodní prezentaci, která je divadelním výstupem, omezili pouze na dobové oblečení a představení družstva v historických souvislostech,“ uvedl Hirt. Ve svém vyjádření pro Blesk.cz pak popsal i další průběh akce, při které jemničtí deváťáci obsadili jinak pěkné třetí místo, jen čtyři body za celkovým vítězem.

„V dalším soutěžním klání je družstvo již posuzováno podle toho, jak vystupuje, jaké má znalosti, dále podle schopnosti reagovat na danou situaci, jak umí improvizovat apod. Během soutěže na ně čekalo 20 stanovišť, kde např. hádali historickou osobnost, luštili šifrované zprávy, účastnili se bitvy o Anglii, tancovali swing, skrývali se v krytu, nakupovali za protektorátní ceny či provedli rekonstrukci atentátu na Heydricha,“ dodal ředitel ZŠ Jemnice.

Akci považuje za vydařenou. A nejen on. „Trošku jsme se toho báli, je to těžké téma a složitě se tam hledají zábavné části, které by se daly vypíchnout pro soutěže. Ale myslím, že se nám to nakonec podařilo, bylo hodně povedených kontrol,“ komentoval pro Třebíčský deník akci její organizátor Michal Zábrš z Muzea Vysočiny Třebíč. „Děti jsou nadšené, a proto jsme tady. I když to nevyhrají, tak o to tu nejde. Vše si prožijí na vlastní kůži a pořádně si to užijí,“ dodala listu jedna z přítomných učitelek.

tvujosudzmrde ( 6. října 2016 11:56 )

cotonice ( 1. prosince 2015 15:07 )

Je to svinstvo a pan ředitel školy je nevzdělanec a chybí mu určitě kinderstube.Uvědomují si tito organizátoři , že stále ještě žijí mezi námi lidé , kteří zažili řádění gestapáckých band, přežili koncentráky a jak jim asi je ,když se mládež po 70 letech od války převléká do uniforem s hakrlákem. Styďte se !!! A k tomu názoru , že je jedno jestli je to pionýr nebo Hitle... , jen tolik , že jste další z řady pitomců.Pionýr nevychovával žádné vrahy a nepotíral žádné rasy atd., což o se o výše zmiňované nacistické org. říci nedá.

pelagie ( 22. srpna 2015 09:06 )

kukuku ( 21. srpna 2015 18:02 )

Dědci těchto študáků si v mládí hráli v lese na partyzány a fašisty a nikdo se z nich z tohoto lítání po lese fašistou nastal.

kukuku ( 21. srpna 2015 17:40 )

Voláš, abychom se rozhlédli z větší výšky ... a po zběžném prohlédnutí Tvého výblitku se jevíš, že jsi spadl z jahody na hlavinku.

Zobrazit celou diskusi