Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přichází čas školních nákupů. Víme, jak na nich ušetřit

Jak nakoupit dítěti do školy a nezruinovat peněženku?
Jak nakoupit dítěti do školy a nezruinovat peněženku?  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Andrea Ulagová - 
19. srpna 2015
06:00

Už máte pro svého potomka nakoupeno na nový školní rok? Času není nazbyt, září je za dveřmi. Poradíme vám, jak nakupovat, aby bylo vaše dítě spokojené a váš rodinný rozpočet neutrpěl značnou trhlinu.

Základní školní potřeby už koupíte prakticky kdekoliv, už to není jen výsada papírnictví. Penály a tašky do školy nabízí už i drogerie, knihkupectví a samozřejmě asijské tržnice. Důležité je si nákup naplánovat a nepodlehnout nákupní horečce hned v prvním obchodě.

V klidu vše zvažte, obejděte obchody, porovnejte nabídky různých prodejců a nenechte se zlákat reklamou, která na vás ke konci srpna křičí ze všech stran.

Rozložte náklady a nemyslete jen na cenu

Nový batoh vás může vyjít až na 2000 korun. Pokud máte odrostlejší dítě, co už aktovku má, zkuste náklady rozložit do celého pololetí. Novou tašku do školy nebo penál můžete nadělit pod stromeček nebo k narozeninám.

Ne vždy je dobré orientovat se podle ceny. Je lepší zamezit zbytečným výdajům, na druhou stranu investujete do věcí, u kterých je žádoucí, aby dlouho vydržely. V těchto případech by měla rozhodovat kvalita. Je lepší investovat do dražší aktovky než vybrat levnou, která nevydrží ani jedno pololetí. Nákup nové by vám mohl navíc náklady ještě zvýšit.

Vsaďte na výdrž a ponechte si právo „veta“

Poučte své dítě, jak má zacházet s věcmi, aby dlouho vydržely, některé pomůcky vydrží v dobrém stavu více let, pokud se o ně dobře staráte. Navíc pokud máte dvě děti, mohou věci po sobě „dědit“.

Nepodléhejte zcela dětským přáním. V každé sezóně „frčí“ jiný superhrdina nebo jiný motiv, který se dětem rychle omrzí. Navíc značkové věci stojí dvakrát tolik, i když jejich kvalita je mnohdy stejná jako u věcí, které např. Spidermana na obalu nemají. Proto dejte dětem vybrat, ale na druhou stranu je rodičovsky umírněte. Nebo vsaďte na nadčasové motivy, klasický Krteček se neomrzí nikdy.

Pokud například koupíte box na svačinu s motivem roztomilého psa nebo kočky, zaplatíte cca 60 korun. Pokud zvolíte o něco luxusnější box na svačinu s hrdiny z filmu Avengers, zaplatíte o sto korun více.

Monitorujte online nabídku

Sice je lepší si některé věci osahat v kamenném obchodě, ale někdy se vyplatí sledovat nabídku e-shopů, které často prodávají výhodná balení spotřebního zboží, jako jsou sešity, obaly, kreslicí potřeby, apod. A někdy má e-shop lepší ceny než kamenný obchod.

V e-shopu například koupíte sadu deseti obalů na sešity za deset korun, v kamenném obchodě zaplatíte za jeden obal o korunu více.

Za anatomický batoh zaplatíte v e-shopu od 999 do 1899 korun, záleží na značce. Ovšem anatomický batoh lze sehnat i ve výhodně sadě za 1500 korun, kde máte kromě batohu ještě pytlík na obuv, vybavený penál a desky na sešity, a navíc při nákupech nad určitou částku máte i dopravu zdarma.

Sledujte burzy i bazary a „proklepněte“ si školu

Nejdražšími položkami bývají učebnice, slovníky nebo matematické tabulky. Zjistěte si nejdříve přesný seznam knih, které bude vaše ratolest potřebovat, měly by být uvedeny na webu školy. Nemusíte nakupovat v knihkupectvích, poohlédněte se v antikvariátech, zkuste zapátrat na studentských burzách a bazarech.

Každý prvňák má podle vyhlášky nárok na podporu 200 korun. Některé školy přispívají více nebo nakupují některé pomůcky samy, například ve velkém od specializovaných dodavatelů, některé školy mají i sponzory, díky kterým si mohou dovolit lepší nebo dražší pomůcky.

Zjistěte si na internetových stránkách školy, na co škola přispívá a na co budete muset naopak přispět vy, a podle toho se zařiďte.

Tarpedivan ( 28. června 2019 23:14 )

Souhlasím, díky těm slevovým kuponům se dá ušetřit docela dost peněz. Nejen na nákupech do školy. Já třeba vždy když něco nakupuji přes internet, tak si prvně ověřím, jestli u nákupu nemůžu uplatnit slevový kupon z http­://www­.kupo­nozdro­j.cz/ a podle toho se rozhodnu.

koliaska ( 9. května 2019 21:58 )

No, to já když jsem našemu klukovi minulý rok kupovala pomůcky do školy, tak jsem ušetřila tak, že jsem vše objednala přes internet a při nákupu využila slevový kupón z http­s://sl­evovy­kupon­.net/ Díky tomu mě to všechno vyšlo o nějakou tu stovku levněji.

Zobrazit celou diskusi