Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ashya, kterého vyléčili v Česku z rakoviny: Pomůže zachránit lidské životy!

Autor: shp - 
4. dubna 2015
15:54

Vhodná léčba podle jeho rodičů v domovské Velké Británii neexistovala, proto syna Ashyu Kinga (5) dokonce unesli z nemocnice, aby se mohl léčit protonovou léčbou v Česku. Chlapec, který trpěl rakovinou, se zázračně vyléčil. V reakci na jeho životní příběh ve Velké Británii otevřou tři nová protonová centra. První svého druhu v zemi.

V Británii bude první centrum otevřeno v Cardiffu, další budou následovat v Londýně a Northumberlandu do roku 2017. Všechny kliniky budou soukromé a pacientům léčbu britský zdravotnický systém neproplatí. Budou si ji muset hradit sami.

Dosud však byla tato léčba Britům dostupná jen za oceánem. Přitom protonová centra vyléčí ročně podle údajů News Sky 150 tisíc lidí, což je nezanedbatelné číslo. Oznámení o zřízení center v Británii přichází dva týdny poté, co rodina Ashyi Kinga oznámila, že se chlapec uzdravil po léčbě v Česku.

Lékaři ve Velké Británii řekli loni v srpnu zdrceným rodičům Ashyi, že pro jejich syna již nemohou nic udělat. Brett a Naghemeh Kingovi se proto rozhodli chlapce unést z nemocnice a přes Španělsko, kde mají sídlo, s ním pláchnout do Česka, v němž měl podstoupit léčbu.

Rodiče však zatkli a chovali se k nim jako ke kriminálníkům. Kvůli nátlaku veřejnosti a politiků je pak propustili a Ashya nakonec absolvoval léčbu v pražském protonovém centru. Úspěšně! „Na posledních snímcích Ashyova mozku nebyly ‚žádné stopy‘ po nádoru,“ prohlásil otec Brett King.

andinenka ( 4. dubna 2015 19:43 )

Jistěže i u nás je VELICE OMEZENÉMU POČTU pacientů léčba umožněna, a to i v Německu, ale většinu jejich lékaři pojišťovně nedoporučí-pojišťovny mají své finanční kvóty. Je to stejné jako s moderní bioléčbou rakoviny. Dosáhne na ni jen pár procent nemocných, a zbytek je odkázán na ozařování a chemoterapii.

tomshark ( 4. dubna 2015 17:45 )

Škoda, že čtete jen Blesk. Dozvěděl byste se, že na léčbu má nárok každý INDIKOVANÝ pacient

tomshark ( 4. dubna 2015 17:43 )

Nesmysl. Léčbu Britům v současnosti hradí Národní zdravotnický systém v USA a po dokončení bude mít důvod nasmlouvat výkony doma , v Britanii. Pražské protonové centrum má smlouvy se zaměstnaneckými pojišťovnami a s VZP se řeší soudní spor o PLATNOU smlouvu !

kaonkl ( 4. dubna 2015 17:36 )

Dívala jsem se na stránky pražského protonového centra. Mají smlouvy hned s několika zdravotními pojišťovnami a taky radí, jak postupovat, pokud zdravotní pojišťovna žádost o proplacení zamítne. Uvádí tam odkaz na konkrétní paragraf, podle kterého pojišťvna má povinnost tuto léčbu uhradit, protože neexistuje jiná alternativní léčba se stejným výsledkem, léčba v protonovém centru jednoznačně splňuje podmínky pro léčbu plně hrazenou ze zdravotního pojištění.

andinenka ( 4. dubna 2015 17:20 )

Pozitivní je jen titulek. U nás si také můžete léčbu protonem zaplatit sami, ale 90% lidí volný milión prostě nemá. V Británii je to obdobné, i tam žije většina od výplaty k výplatě. Zpráva je zajímavá jen pro pár mocných a vyvolených s vysokými příjmy.

Zobrazit celou diskusi