Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Už dvacet let se soudí o dům, který ztratil kvůli emigraci: Soud mu nepomohl ani dnes

Soud se zastal emigranta, jenž přes 20 let vede spor o dům v Brně
Soud se zastal emigranta, jenž přes 20 let vede spor o dům v Brně  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
25. března 2015
10:45

Ústavní soud se dnes zastal emigranta Jiřího Rábla, jenž přes 20 let vede spor o dům v Brně-Kohoutovicích. Případ musí znovu řešit Krajský soud v Brně, který nemovitost ponechal v držení nové majitelky. Její otec, někdejší dlouholetý člen komunistické strany, dům koupil poté, co kvůli Ráblově emigraci propadl státu. Krajský soud se musí důkladněji zabývat tím, zda stát tehdy prodal dům férově. Podstatné je například to, zda o prodeji věděla veřejnost.

„V restitučních věcech je nezbytné postupovat citlivě, se snahou o nápravu křivd způsobených minulým nedemokratickým režimem,“ řekla soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková. 

Rábl a jeho manželka za normalizace emigrovali do Austrálie. Městský soud v Brně je v roce 1981 odsoudil za opuštění republiky a rozhodl o propadnutí jejich majetku. Po změně poměrů se Ráblovi dočkali rehabilitace. V mezičase ale stát kohoutovický dům prodal členovi Komunistické strany Československa, který jej poté věnoval své dceři. 

V následném vleklém soudním sporu plném zvratů padlo více než deset soudních rozhodnutí. Dům se dokonce na čas vrátil do vlastnictví Ráblových, kteří jej opravili, aby se jej po dalším soudním rozhodnutí zase museli vzdát. Krajský soud v Brně totiž dospěl k závěru, že muž, který dům koupil od státu, neměl tehdy žádnou zvláštní výhodu. Proto by nebylo spravedlivé nemovitost vracet emigrantům. Jednu křivdu by tak nahradila nová. 

Ráblovi ale dlouhodobě tvrdí, že nový majitel dům v 80. letech koupil pod cenou, a to hlavně díky své stranické legitimaci. Příbuzným Ráblových stát domek tehdy prodat nechtěl. Krajský soud se podle Ráblových svým posledním verdiktem bezdůvodně odchýlil od ustálené judikatury a protiprávně zvýhodnil nabyvatele domu před původními majiteli.

salto ( 25. března 2015 12:39 )

Je to divné, ale oni tam pečení holubi nelétaly do úst, jak se každý domníval

bernadette ( 25. března 2015 12:35 )

Zřejmě budete mladší ročník nebo komunista. "Tenhle magor" dům neprodal zcela jistě proto, aby na sebe neupozorňoval. Za to, že chce opustit republiku, by ho totiž tenkrát mohli i zavřít.

fotrpjotr ( 25. března 2015 12:03 )

Nic bych tomu zrádci nedal,musel si být vědomý,že o to přijde,zdrhl dobrovolně.

474747 ( 25. března 2015 11:42 )

Vyčůránek, nakonec ještě bude chtít odškodnění za to , že zdrhnul. Jendou mu majetek propadl ve prospěch státu, tak co otravuje. Kdyby dodržoval zákon, nemusel mít problém. Táhnul za lepším, tak tam měl zůstat.

ivoadler ( 25. března 2015 11:34 )

Propadnutí majetku tehdy bylo podle platných zákonů. Nakonec tedy může rozhodnout, zda prodej státem zabaveného majetku byl regulérní, zda nový nabyvatel nebyl nějak zvýhodněn. A co když byl. Bude se organizovat dražba, aby stát nepřišel zkrátka?

Zobrazit celou diskusi