Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pokuta za smrt pacientky: Lékař nezvládl banální operaci!

Lékař nezvládl banální operaci – za smrt pacientky dostal pokutu!
Lékař nezvládl banální operaci – za smrt pacientky dostal pokutu!  (Autor: Foto: Martin Sekanina, IKEM)
Autor: ČTK - 
9. března 2015
12:50

Okresní soud ve Frýdku-Místku uznal lékaře Viktora H. vinným z ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle soudu zanedbal své povinnosti v případu čtyřiasedmdesátileté Ludmily Olšovské, která v nemocnici ve Frýdku-Místku v roce 2010 zemřela. Soud lékaři uložil peněžitý trest 150 000 korun a zákaz po dobu 1,5 roku vykonávat povolání lékaře-chirurga. 

Před soudem stanuli dva lékaři. Kromě Viktora H. to byl ještě Petr T., jehož ale soud zprostil obžaloby, protože jeho počínání neshledal jako trestný čin.

Pacientka byla do nemocnice převezena v březnu s bolestmi břicha. Později se ukázalo, že žena má prasklé střevo a otravu krve. Přestože žena podstoupila několik operací, nakonec zemřela v květnu. Její rodina je přesvědčena, že lékaři nepostupovali správně a dopustili se několika chyb. Soud si kvůli případu vyžádal řadu znaleckých posudků.

Viktor H. podle obžaloby zanedbal péči o pacientku, zatímco Petr T. zvolil špatný operační postup. Soudce dnes při odůvodnění rozsudku uvedl, že podle jeho mínění Hladík nevypovídal pravdu. Soud má za to, že se podařilo prokázat, že Viktor H. pacientku, která si stěžovala na bolesti, osobně nevyšetřil a naordinoval jí opiát.

„Petr T. ví, že svým způsobem operace nebyla úspěšná, ne každý neúspěch ale s sebou musí nést trestní zodpovědnost,“ uvedl soudce Vítězslav Božoň.

Lékaři se k rozhodnutí soudu odmítli vyjádřit. Hladík se odvolal, protože s rozsudkem nesouhlasí, Petr T. se vzdal odvolání. Státní zástupkyně si v případě obou lékařů ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

ruudazvostravy ( 9. března 2015 14:56 )

Jó,takle voperujou i f Práglu na Homolce.

dfghjk ( 9. března 2015 14:36 )

Takový nadpis může napsat jenom imbecil.

Zobrazit celou diskusi