Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stopa v pátrání po zmizelém letadle: Kapitán trénoval přistání v oceánu!

Autor: Ladislav Leimer, M. Balog - 
19. března 2014
05:25

Co stojí za zmizením malajsijského boeingu? Dnes je to už dvanáctý den, co se po stroji s 239 lidmi na palubě slehla zem. Tady jsou čtyři nejnovější zjištění.

Trasu někdo změnil přes počítač

Američtí vyšetřovatelé zjistili, že někdo první otočku na západ, která svedla letadlo z trasy Kuala Lumpur – Peking, naprogramoval v softwaru letadla. Změna kurzu nenastala podle vyšetřovatelů manuálním manévrem pilota, ale naprogramováním palubního počítače FMS. Nevědí však, zda se o ni někdo postaral před odletem, nebo až po startu letadla, píší The New York Times.

Vše může rozkrýt domácí trenažér

Z analýzy dat získaných ze simulátoru kapitána letu MH370 Zaharího Ahmada Šáha (53), který si sám doma sestavil, vyšlo najevo, že si Šáh trénoval přistání hned na pěti ostrovech v Indickém oceánu. To by nasvědčovalo tomu, že únos dopředu pečlivě naplánoval. „Používal simulační programy, které pracují s přistávacími dráhami u mezinárodního letiště na Maledivách a poblíž Indie a Srí Lanky. Všechny mají délku přistávací dráhy 1000 metrů,“ sdělil nejmenovanný zdroj z vyšetřovacího týmu.

Kopilot zakódoval vzkaz o pomoc

„Vše v pořádku. Dobrou noc.“ Taková byla poslední slova kopilota Farika Abdula Hamída (27) směrem k dispečerům. Zhruba minutu poté byl vypnut komunikační systém letadla. Podle odborníků se však nejedná o běžnou komunikaci, naopak může jít o tajný vzkaz, jenž má naznačit, že se na palubě něco děje. I tuto teorii proto vyšetřovatelé prověřují.

Zavěsili se za jiné letadlo

Jednou z teorií, jak mohl obří stroj uletět bez povšimnutí pozemních radarů, byl nízký let. Nově se ale spekuluje také o tom, že se boeing mohl zavěsit za letoun Singapore Airlines mířící do Barcelony a v jeho »stínu« nepozorovaně pokračovat na sever až k Uzbekistánu. „Jakmile jsou transpondéry vypnuty a světla letadla ztlumená, letadlo se stává na noční obloze neviditelným,“ potvrzují tuto hypotézu experti. „Stroj tak může letět těsně za jiným letadlem, aniž by o něm někdo věděl,“ dodávají.

Video  Záhada zmizelého letadla Boeing 777. Co se stalo?  - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

rumovapalice ( 19. března 2014 10:18 )

tarot666 ( 19. března 2014 08:02 )

 Budu citovat hlášku z filmu Četa-"mrtvej žlutej je dobrej žlutej"....

jerry ( 19. března 2014 07:58 )

Na poslední štaci si kapitán koupil nafukovací křidýlka. Proslýchá se, že neuměl moc plavat.

karkulka_z_lesa ( 19. března 2014 07:33 )

rumovapalice ( 19. března 2014 06:15 )

v eroplánu byli samý číňani, tak ať si ho číňáci najdou sami, když se tak chvástaj jaká že jsou velmoc

Zobrazit celou diskusi