Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyšetřovatelé o zmizení Boeingu 777: Tajný manévr byl řízen přes počítač z kokpitu

Autor: shp - 
18. března 2014
16:32

Američtí odborníci pokročili ve vyšetřování zmizení Boeingu 777 Malajsijských aerolinií. Podle nich někdo první otočku na západ, která svedla letadlo ze směru Kuala Lumpur - Peking, naprogramoval v kokpitu letadla. Podezření z únosu letadla tak opět padá na piloty.

Změna kurzu nenastala podle vyšetřovatelů manuálním ovládáním letadla, ale naprogramováním palubního počítače FMS. Nevědí však, zda se o ni někdo postaral před odletem, nebo až po startu letadla, napsal The New York Times.

Po tomto zjištění se odborníci z USA zaměřili na vyšetřování obou pilotů – kapitána Zaharího Ahmada Šáha (53) a kopilota Farika Abdula Hamída (27). Největší podezření padá na Šáha, protože byl fanatickým příznivcem malajsijské opozice a jejího vůdce, který byl nedávno zadržen kvůli homosexualitě. Jeho rodina navíc zmizela z Malajsie.

I Hamíd však může být do únosu letadla zapojen. Vyšetřovatelé stále zkoumají, zda jeho poslední zpráva zaslaná na letiště nebyla skrytým vzkazem. „Vše v pořádku. Dobrou noc,“ zněla. Pátrání po letadlu, do kterého je zapojených 26 zemí, stále nepřineslo žádné konkrétní výsledky.

Video Záhada zmizelého letadla. Co se stalo? - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

egyptanka ( 18. března 2014 17:39 )

Kéž by byli pasažéři v pořádku!

Zobrazit celou diskusi