Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neštěstí v Itálii: Autobus se zřítil z dálnice, zemřela většina cestujících!

Autor: ČTK, sch - 
29. července 2013
07:17

Hrůza, strach, panika a beznaděj. Taková atmosféra panuje na místě tragické nehody v Itálii. Z autobusu, který se zřítil z dálnice, zůstaly k rozeznání snad jenom sedačky. Rozlámaný vrak leží na dně hluboké propasti, trosky jsou rozházené všude okolo. Přes obrovské nasazení záchranářů zemřela většina cestujících, neštěstí podtrhuje smutná scenérie – na cestě poblíž autobusu je vyskládaných několik rakví s těly mrtvých.

Neštěstí přežilo jenom pár lidí. V autobuse jich cestovalo celkem 49, z nichž se záchranářům podařilo vyprostit zhruba jedenáct živých včetně tří dětí. Počty se ale stále rozcházejí. Zahraniční média, ale nejspíš ani záchranáři stále nemají jasnou představu – celou akci komplikuje velmi obtížný terén.

Mezi mrtvými je údajně i řidič. Ten podle všeho nezvládl řízení. Někteří svědci tvrdí, že usnul, jiní zase říkají, že selhaly brzdy a jemu se nepodařilo autobus ukočírovat, jiní zase, že mu praskla pneumatika. Na dálnici A16 mezi Neapolí a Bari naboural několik aut, prorazil svodidla a zřítil se do patnáct až třicet metrů hluboké propasti.

Hrůza

"Vypadá to tady hrozně. Na silnici je několik zničených aut, nejméně deset. Podél silnice je vidět řada asi třiceti těl zakrytých bílými prostěradly," uvedl dnes brzy ráno fotograf agentury ANSA.

Vraceli se z výletu

Cestující, všechno Italové, se podle všeho vraceli z víkendového pobytu v lázních Telese Terme, který zakončili výletem do městečka Pietrelcina, kde se narodil populární světec Padre Pio. Šlo o obyvatele obcí poblíž Neapole, kteří se navzájem dobře znali.

Média také připomínají, že místo neštěstí v kopcovitém regionu Irpinie je zvlášť nebezpečné a již dříve se v něm událo několik vážných nehod.

Vlak smrti

Nehoda autobusu v Itálii se odehrála jenom několik málo dní poté, co ve Španělsku vylétl vlak z trati a v jeho troskách zemřelo 80 lidí z celkových 238 pasažérů. Rychlovlak se vřítil do zatáčky rychlostí 190 km/h, více než dvojnásobnou povolenou.

sores ( 29. července 2013 13:17 )

To bude zas mrtvých v době dovolené. Není nad to, ušetřit si na letenku než se pařit 2 dny v nepohodlném v autobuse. Zatím je to pořád na světě nejbezpečnější dopr.prostředek, oproti autům,vlakům a autobusům.

gogo ( 29. července 2013 11:25 )

Souhlas !

dfghjk ( 29. července 2013 11:22 )

Strašný článek, nová fakta vůbec žádná, pouze zcela nevydařený pokus "okořenit" informaci ubohou a směšnou hrou na čtenářovy city, viz líčení atmosféry na místě neštěstí. Snad si ty jeden moulo, cos to naškrabal nemyslíš, že to budem považovat za autentickou informaci z místa nehody, dobře víme, že sedíš v redakci a vaříš z vody. Pusť si klimu, třeba ti to pak půjde líp, zatím je to humus!

ellora_danen ( 29. července 2013 11:04 )

Hmmm, už to tam připsali. Asi článek na pokračování...

ellora_danen ( 29. července 2013 10:47 )

Nějak postrádám informaci, jaké národnosti byli cestující a odkud a kam jeli. Samozřejmě jsem si to našla jinde, ale domnívám se, že když už někdo převezme odněkud článek, tak by měl uvádět základní fakta a ne jen hororové informace

Zobrazit celou diskusi