Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V New Yorku vykolejilo metro: Z tisíce cestujících čtyři lidé utrpěli vážná zranění

Autor: ČTK - 
3. května 2014
11:19

V New Yorku vykolejil vlak metra, ve kterém se v tu chvíli nacházelo asi tisíc cestujících. Čtyři lidé utrpěli vážná zranění a museli být převezeni do nemocnice, další desítky jich byly ošetřeny přímo na místě s menšími poraněními.

Vlak na trase expresní linky F směřoval na Manhattan a do Brooklynu, když šest z osmi vagónů před jedenáctou hodinou dopoledne místního času vykolejilo. Jak popsala jedna z cestujících Rashmi Basdeová, vlak se najednou "začal naklánět a třást". "Bylo to děsivé," uvedla Basdeová, která metrem mířila do práce. "Bylo nám jasné, že vykolejil podle zvuků, které jsme slyšeli, a polohy vozu," dodala.

Na záchranné operaci se podílely desítky policistů, hasičů i záchranářů. Cestující dostávali z vozů pomocí žebříků. K nehodě došlo asi deset metrů pod úrovní ulice. Příčina neštěstí byla nejasná.

K vykolejení vlaku metra dochází v New Yorku velmi zřídka. Newyorský systém podzemní dráhy je jedním z nejrozsáhlejších na světě, každý všední den přepraví 5,4 milionu pasažérů.

Naposledy se podobný incident stal v květnu 2013 na Manhattanu, nikdo ze 424 cestujících naštěstí nebyl zraněn. K poslední vážné nehodě došlo v metru v srpnu 1991, kdy vykolejil vlak na náměstí Union Square. Pět lidí tehdy zemřelo a více než 200 jich utrpělo zranění. Strojvůdce, který byl opilý, byl odsouzen za zabití k 15 letům vězení.