Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Mrazivé přiznání viny ve vlaku smrti: Mám je na svědomí, zaznělo ve vysílačce

Autor: evak, mokk - 
26. července 2013
09:32

K jednomu z největších železničních neštěstí historie došlo ve středu navečer u Santiaga de Compostela na jihu Španělska. V troskách vykolejeného rychlovlaku zahynulo nejméně 78 lidí! Z toho, co se ve vysílačce ozvalo do strojvedoucího krátce po nehodě, jde mráz po zádech.

Za nehodu zřejmě mohl strojvedoucí, jenž do ostré zatáčky přivedl soupravu dvojnásobnou rychlostí! Rychlovlak, který vezl 238 pasažérů, se vřítil rychlostí 190 km/h do míst, kde je povolena jen osmdesátka! Španělské ministerstvo vnitra vyloučilo, že by šlo o teroristický útok a vyšetřovatelé popřeli i technickou závadu.

Přiznal vinu

Jeden ze strojvedoucích údajně podle listu El País krátce po nehodě komunikoval vysílačkou s nedalekou stanicí. Tvrdil, že má bolesti v zádech a není schopen dostat se z kabiny. „Doufám, že nebudou mrtví, protože bych je měl na svědomí,“ prohlásil. Nejhůře zasažen byl podle médií restaurační vagon, který se při nehodě vymrštil do výšky a odlétl téměř 15 metrů daleko.

Výslech

Zatím není jasné, proč vlak jel dvojnásobnou rychlostí, než je v úseku dovoleno. Mluví se o tom, že selhaly brzdy, zazněly i verze, kdy měl strojvedoucí brzdný systém obejít. Vše ale ukáže až výslech, který strojvedoucího čeká dnes.

bibijana ( 26. července 2013 11:10 )

No,jakýpak trest hochovi bude asi ve Španělsku hrozit?Evropa je na tresty moc humánní,vsadím se,že dostane pár měsíců podmíněně.Jo,v takovém Texasu by to mohlo být na elektrické křeslo.

vendyna ( 26. července 2013 10:31 )

proč má na úvodní fotce strojvůdce zakryté oči páskou...když v galerii je jeho obličej zcela jasně vidět? Nedotažené.

monikahans ( 26. července 2013 10:17 )

Jenže toto byl zkušený strojvedoucí s mnohaletou praxí. Je to strašné neštěstí. V podstatě jsou jen dvě vysvětlení. Buď technická závada na brzdách, nebo kolaps strojvedoucího před nehodou. Pokud to není ani jedno, je to nepochopitelné a o to hrůznější.

tarot666 ( 26. července 2013 09:59 )

asi měl chlápek nějaký psychický problémy,protože na brzdy to těžko uhraje,vletět do zatáčky 190 to udělá jen magor...nebo neznal trasu

Zobrazit celou diskusi