Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladou reportérku prý zabil ostřelovač: Boje v Sýrii pokračují, pomáhají i Češi

V bojích v Sýrii zahynula mladá syrská televizní moderátorka Jara Abbás (26)
V bojích v Sýrii zahynula mladá syrská televizní moderátorka Jara Abbás (26)  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
27. května 2013
21:29

Při obléhání města Kusajr v Sýrii zemřela mladá syrská reportérka Jara Abbás (†26). Podle opozice ji zastřelil vládní ostřelovač, podle oficiálních státních zdrojů zemřela naopak při útoku rebelů. Ať tak, či tak, boje v Sýrii pokračují. Válka trvá již přes 2 roky, humanitární pomoc ve válce zbídačené Sýrii přitom poskytují i Češi.

Při zpravodajském krytí násilných střetů v Sýrii dnes zahynula známá tvář syrské státní televize Al-Ichbáríja, reportérka Jara Abbás (†26). Dva další pracovníci této stanice byli zraněni. Oznámilo to dnes syrské ministerstvo informací.

Vládě pomáhá i Hizballáh

Panují však spory o to, kdo za smrt mladé novinářky může. Podle ministerstva za to může opozice, která u města Kusajr intenzivně bojuje s armádou prezidenta Abbáse. Podle syrských rebelů však válečnou zpravodajku zastřelil ostřelovač vládních jednotek, či bojovníků libanonského hnutí Hizballáh, které syrské armádě u Kusajru pomáhá. Jeho bojovníci zasáhli do bojů v Sýrii poprvé již před několika týdny.

Francouzský novinář svědkem chemického útoku

Podle bilance organizace Reportéři bez hranic zahynulo během více než dvouletého syrského konfliktu přes 20 novinářů. Francouzský deník Le Monde však dnes také přinesl zprávu o dalším použití chemických zbraní v Sýrii - proti povstalcům a to v oblasti Damašku. Vystaven jim prý byl i jeden ze zpravodajů francouzského listu. Měl pak několik dní dýchací obtíže, zvracel a měl problémy se zrakem.

"Přicházejí stále důraznější a lépe podložené zprávy, signalizující místní použití chemických zbraní (v Sýrii). Musíme je prověřit a děláme to ve spolupráci se svými partnery," dodal francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. 

Zprávy o použití chemických zbraní se ze Sýrie šíří už dva měsíce. Vláda a povstalci se opět obviňují z jejich užití navzájem. Nezávislí odborníci ale neměli možnost odebrat vzorky na místě a incidenty prověřit, protože vláda zatím experty OSN do země nevpustila.

Humanitární krize: Pomáhají i Češi

Během více než dvou let bojů v Sýrii se přitom dál prohlubuje humanitární krize. Pomoc poskytují i Češi. Vedle Lékařů bez hranic a Člověka v tísni to jsou také lékaři z organizace Helios, která se zaměřuje na pomoc raněným a nemocným dětem.

Organizace Helios ošetřila na 4000 lidí, většinou právě dětí. "Bohužel se i u dětí setkáváme s průstřely plic či břicha, 15 vážně zraněných dětí se podařilo vyvézt do nemocnic mimo Sýrii," uvedla prezidentka Heliosu Taťjána Horáková. Práce se syrskými dětmi podle ní znesnadňuje však třeba i to, že řadu dětí boje poznamenaly natolik, že nejsou schopné ani mluvit.

Týmy Lékařů bez hranic, které mají v současné době v Sýrii čtyři nemocnice a řadu mobilních klinit, provedly do konce dubna 2095 chirurgických zákroků, 34 400 lékařských ošetření a 749 porodů.

Člověk v tísni pak poskytl zdravotní péči více než 20 tisícům pacientů. Boje mezi syrskými vládními silami a povstalci si zatím vyžádaly desítky tisíc mrtvých a statisíce raněných. Podle OSN potřebuje urgentní pomoc 6,8 milionu lidí.

namoroman ( 28. května 2013 10:09 )

Lidé by měli asi víc uvažovat něž dají něco na humanitární účel.Napadlo mě to už víckrát při různých dobročinných asi "akcích" Může se stát,že peníze budou mít opačný účel než člověk zamýšlí a to nepíši o tom,že zloději jsou všude

johnbee ( 27. května 2013 22:35 )

Ať to dáte komu dáte, dostanou to "demokratičtí" povstalci a teroristé

namoroman ( 27. května 2013 21:50 )

Je zajímavé,že se nikdy nikde nedočtu kde ti Lékaři bez hranic pracují - hlavně na které straně!!!Pokud jde o tu humanitární pomoc,tak je to to samé - dám tedy 10000 Kč na humanitární pomoc vládě a dostanou ji "vzbouřenci"???Nebo naopak? Nevím jak pro koho,ale pro mě je to doooost důležité vědět kam moje peníze jdou!!!

Zobrazit celou diskusi