Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabíjí v Sýrii lidi smrtícími pesticidy? NATO zvažuje, že vytáhne do války!

Autor: simao, ČTK - 
20. března 2013
15:45

Údajné použití chemických zbraní, po kterém mělo na severu Sýrie zemřít 26 lidí, přineslo do občanské války další hrozbu. Je stále reálnější, že se do dva roky trvajícího konfliktu zapojí i Západ. Po zneklidněných Spojených státech se hlasy pro zásah začínají ozývat i z NATO. Prý by mělo postupovat stejně, jako když byl v Libyi svržen diktátor Kaddáfí.

Syrský prezident Bašár Asad podle opozice neváhal proti rebelům použít chemické zbraně. Při včerejším útoku na severu země pak kvůli tomu zahynulo na 26 lidí a dalších 80 bylo zraněno. Podle syrského lékaře z boji zmítaného Aleppa šlo o smrtící použití pesticidů. Všechny oběti prý zemřely po akutních dýchacích potížích.

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) i USA uvedly, že nemají k dispozici nezávislé potvrzení o použití chemické zbraně, generální tajemník OSN Pan Ki-mun však považuje případné nasazení chemických zbraní za "strašný zločin".

Rusko i Írán potvrdily, že šlo o chemické zbraně, tvrdí ale, že útočníkem byla opozice. "Nemáme chemické zbraně," brání se velitelé povstalecké Syrské svobodné armády. Londýn však upozornil, že svět musí v případě potvrzení na použití chemické zbraně v syrském konfliktu reagovat a změnit svůj dosavadní přístup k Sýrii.

NATO se připravuje na zásah

Jednou z dalších možností sice je, že vládní rakety zasáhly chemickou továrnu, přesto další syrský útok Západ značně znejistil. Dva roky trvající konflikt v Sýrii má navíc na svědomí hrůznou bilanci deseti tisíce mrtvých.

Na válku se tak připravují již i některé země NATO - začaly prý plánovat možnou vojenskou akci, která by pomohla syrský konflikt ukončit.

Potvrdil to v americkém Senátu velitel sil NATO v Evropě, americký generál James Stavridis. Intervence by podle jeho slov musela být podobně jako v Libyi podpořena rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Zpočátku se vedle vytvoření bezletového pásma a poskytují vojenské pomoci protivládní opozici zvažují také vojenské akce proti oficiálnímu syrskému letectvu. 

Ze zásahu v Sýrii však mají obavu v sousedním Turecku, kam již utekly statisíce Syřanů. A také v Libanonu, kde dnes v pohraničí dopadlo ze sousední Sýrie několik raket.

Zobrazit celou diskusi