Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

39 tisíc mrtvých za 20 měsíců: Smutná bilance konfliktu v Sýrii

Autor: simao, ČTK - 
16. listopadu 2012
07:30

Své mrtvé počítají vládní strana, povstalci, ale především syrské rodiny. Za 20 měsíců syrské občanské války bylo zmařeno údajně již na 39 tisíc lidských životů. A na lepší zítřky se neblýská ani poté, co opozice podepsala novou koaliční dohodu. Boje nekončí.

Syrská armáda nadále ostřeluje povstalecké pozice, rebelové oplácejí podobnou mincí. Boje v Sýrii si od loňska vyžádaly již na 39 tisíc mrtvých.

27 tisíc z toho tvoří civilisté, přes 10 tisíc je mrtvých vojáků, a přes tisícovku dezertérů. Více než 500 mrtvých se nepodařilo identifikovat. Nejnovější černou bilanci oznámila dnes Syrská organizace pro lidská práva (OSDH), která situaci monitoruje z Londýna.

Opozice tvrdí, že humanitární situace je nejhorší nedaleko metropole Damašku, v ostřelovaných městech Dáraja a Muadamíja. Na pozoru se však má i sousední Turecko, které již preventivně evakuovalo pohraniční obce. A k hranici vyslalo svá bojová letadla.

Vyzbrojit, či nevyzbrojit opoziční rebely?

Opoziční rebelové mezitím uzavřeli v Dauhá novou opozoční smlouvu a do čela si postavili umírněného duchovního šajcha Ahmada Chatíba.

O možnosti poskytnou syrské opozici zbraně se mezitím chystá jednat Francie pod vedením prezidenta Hollanda. Jako jediná ze západních zemí plně uznala novou opoziční koalici, Chatíb se dokonce chystá na víkendovou návštěvu do Elysejského paláce v Paříži.

"Určitě otevřeme otázku zbraní určených k obraně," potvrdil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius a jedním dechem dodal: "Nyní však platí zbrojní embargo, takže Evropa žádné zbraně neposkytuje."

Proti vojenské pomoci syrským rebelům je každopádně Rusko, které ji považuje za porušení mezinárodního práva. Vyzbrojování však i přes zákazy podle všeho probíhá. Podle OSN vyslala do Sýrie náklad grafitových válců, potřebných k výrobě jaderných raket, KLDR. Podporuje však vládu nenáviděného prezidenta Bašára Asada.

smrk ( 16. listopadu 2012 08:48 )

Ano, dodejme povstalcům zbraněa za pár měsíců se budem divit, že tam vládnou islamisté kteří vyrožují eropě zničením, je ten francouzský prezident normální, to jim do .p.r.d.e.l.e. nestačí Libie a Egypt ?

luckypunch ( 16. listopadu 2012 08:28 )

Tohle je jediná možnost, že se závistivá arabská lůza vymlátí sama mezi sebou. Kluci Izraelský to sami všechno nezvládnou....

Zobrazit celou diskusi