Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Nechtěl se podílet na vyvražďování lidí, a tak premiér utekl ze Sýrie

Autor: ČTK, simao - 
7. srpna 2012
21:49

Měl už dost syrského masakru, a tak premiér Rijád Hidžáb utekl do Jordánska, odkud čím dál tím více neoblíbenému prezidentu Asadovi vzkázal: "Oznamuji, že jsem opustil vražedný a teroristický režim." A přiklonil se na stranu rebelů. 

Vzal rodinu a utekl s ní do sousedního Jordánska, které je však prý pouze přestupní stanicí na cestě do Kataru. Syrský režim prezidenta Bašára Asada zaznamenal včera velkou ztrátu - jeho řady opustil premiér Rijád Hidžáb. A přiklonil se na stranu opozičních rebelů! 

Ze Sýrie tak uprchl zatím nejvýše postavený politik. Již dříve došlo sice třeba k vojenským dezercím, ale aby "vzal roha" přímo premiér... Z funkce byl samozřejmě odvolán. Co za tím stálo, nejdřív oficiální místa tajila, ale projevilo se to poté, co se ozval ze zahraničí.

"Oznamuji, že jsem opustil vražedný a teroristický režim. A oznamuji, že jsem se zapojil do řad revoluce svobody a důstojnosti. Oznamuji, že ode dneška jsem vojákem požehnané revoluce," uvádí se Hidžábově prohlášení, které přečetl jeho mluvčí v přenosu televize Al-Džazíra.

USA označily dezerci syrského premiéra za důkaz toho, že prezident Bašár Asad ztratil kontrolu nad Sýrií. Asadovy dny jsou podle mluvčího Národní bezpečnostní rady Bílého domu Tommyho Vietora sečteny.

Jenže občanská válka zde zuří již rok a půl. Sýrie má nyní oficiálně 46 500 uprchlíků, neoficiálně ještě více. Násilnosti si zde vyžádaly již přes 20 tisíc životů. 

Spolu s premiérem, který dosud platil za věrného stoupence Asadova režimu, utekli dle opozice i dva ministři a tři armádní důstojníci. Podle televize Al-Arabíja byl na útěku zadržen i ministr financí.

bofu ( 8. srpna 2012 09:51 )

http://www.youtube.com/watch?v=Qby3TZGDCEY&feature=player_embedded

gogo ( 8. srpna 2012 08:11 )

Rád bych věděl kdo vyzbrojuje masivně povstalce a v čí prospěch je toto "povstání" vedeno...

turan ( 8. srpna 2012 05:32 )

Ať se řežou!Stejne len robia na svete problémy!

anka ( 7. srpna 2012 23:01 )

ani tak kseft ne, ale dostavaji od soucasne vlady oil - tak proto....

ermino ( 7. srpna 2012 22:19 )

Prekabátil- asi si vzal příklad z našich některých revolucionářů.

Zobrazit celou diskusi