Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrůzy občanské války: 5,2 milionu Syřanů bez domova, 70 tisíc mrtvých

během Syrského konfliktu přišla o domovy pětina národa, ti, kteří zůstali, však žijí mnohdy v troskách
během Syrského konfliktu přišla o domovy pětina národa, ti, kteří zůstali, však žijí mnohdy v troskách  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
5. dubna 2013
19:23

Konflikt v Sýrii probíhá již třetím rokem a jeho konec je stále v nedohlednu. Průběžné bilancování je pak velmi smutnou záležitostí. 70 tisíc Syřanů přišlo podle OSN o životy, pětina dalších je bez domova a v Sýrii roste počet lidí závislých na humanitární pomoci.

Syrská krize, způsobená bojem vládních jednotek prezidenta bašára Asada s opozičními rebely, vyhnala z domovů už skoro pětinu z 22 milionů Syřanů. Odhaduje to OSN, podle které do ciziny uprchlo 1,2 milionu lidí a v Sýrii se mimo domovy pohybuje přes čtyři miliony lidí.

V řadě měst toho moc nefunguje

Ne všichni ale podle OSN prchají vyloženě před boji. Mezi běženci začíná přibývat těch, kteří nemohou zůstat ve svých bydlištích kvůli zničené infrastruktuře a nefungujícím institucím. "Za těmi útěky není jenom násilí. Rodiny pozbývají prostředky uživit se. Služby nefungují, děti nechodí do škol, jsou problémy s dodávkami vody, neexistuje zdravotní péče," řekla Kelly Clements z amerického ministerstva zahraničí.

Roste závislost na humanitární pomoci

Na mnoha místech prý už zůstali jenom ti, kteří nedokázali nebo nemohli uprchnout. Řada z nich je závislá na humanitární pomoci. "Její nedostatek může mít v určitých oblastech katastrofální důsledky," dodává Jeroen Carrin z Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Složitá situace je však i pro ty, kdo chtějí pomoci. A to především kvůli nepředvídatelnosti bezpečnostní situace v zemi. Jen USA dosud vydaly na humanitární pomoc Sýrii 216 milionů dolarů (4,3 miliardy korun), 60 procent z této částky skončilo na územích ovládaných povstalci. Účastníci lednové mezinárodní konference dárců přitom Sýrii slíbili 1,5 miliardy dolarů.

Krvavý březen: 6 tisíc mrtvých

Známá jsou však i přibližná čísla obětí za letošní březen, který se stal v Sýrii vůbec nejkrvavějším měsícem od začátku povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada! Zabito bylo během března přes 6 tisíc lidí, tvrdí podle agentury AFP opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH).Třetinu z toho tvořili prý civilisté. Podle únorové bilance OSN si syrský konflikt od vypuknutí povstání v březnu 2011 vyžádal přes 70.000 mrtvých.

venxa ( 6. dubna 2013 16:10 )

Cesky narod je tak prospikovany komunisty v kazde rodine ze je opravdu nutne ten nicemny narod vyhladit. Toto je odpoved pro fandamilan. Oko za oko a zub za zub ty cu.raku.

venxa ( 6. dubna 2013 15:23 )

A ja zase doufam ze se Nemci uz jednou vzchopi a konecne vyhubi tu debilni luzu ktera zplozuje takove hovada jako fandamilan.

fandamilan ( 6. dubna 2013 13:47 )

Američani vědí moc dobře proč cpou pomoc povstalcům.Ti vraždí v jejich zájmu.Proto říkám že je třeba američany vraždit už od děcek.Jsou to největší ku.vy na světě.

Zobrazit celou diskusi