Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus: Livii bych post velvyslankyně velmi přál! Odstrčený by se necítil

Václav Klaus by prý post velvyslankyně na Slovensku své manželce Livii velmi přál
Václav Klaus by prý post velvyslankyně na Slovensku své manželce Livii velmi přál  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: simao, ČTK - 
30. dubna 2013
14:56

Ke sporu o české velvyslance se vyjádřil i Václav Klaus. Stroze, ale velmi jasně. Své manželce Livii Klausové by prý práci diplomata na Slovensku "velmi přál".

Exprezident Klaus se k otázce velvyslanců vyjádřil před setkáním s kardinálem Dominikem Dukou, kterému vyrazil popřát k sedmdesátinám. Na dotaz, zda by se bez funkce necítil vedle Livie odstrčený, Klaus odvětil: "To je nesmysl, já bych jí tu funkci velmi přál."

Nástup Klausové na místo velvyslankyně v Bratislavě přitom prosazuje Klausův nástupce Zeman, se kterým se celá Klausova rodina sešla minulý týden na večeři v Lánech. Ostře proti nominaci Klausové se však postavil ministr zahraničí a Zemanův soupeř z lednové přímé volby hlavy státu Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Ozývají se tak hlasy, že jde v tomto případě o trafiku pro Livii za podporu před prezidentskou volbou, neboť Klaus i jeho žena, původem Slovenka, v předvolební kampani jednoznačně podpořili Zemana. Klausová se také opřela do rakouské manželky Karla Schwarzenberga s tím, že si neumí na Hradě představit první dámu, která neumí česky.

Zemanovi však patrně nejde jen o prosazení Klausové, ale i své vlastní vůle - pro svou volbu argumentuje silným mandátem z přímé volby prezidenta a dal už najevo, že by případně mohl v této otázce ministra obejít a dohodnout se s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Ten ale takovou možnost odmítl. 

Současná praxe je přitom taková, že ministr zahraničí vládě navrhne kandidáty, které po schválení kabinetem jmenuje prezident. Podle Zemanova šéfa zahraničního odboru Hynka Kmoníčkova se však jedná o "zvykové právo", jak řekl Právu.

krupan10 ( 2. května 2013 10:13 )

pěkně kecáš iciku

krupan10 ( 2. května 2013 10:11 )

držet palce Kódlovi může jen debilní Čírofil a Havloid, u tebe mě to demente ale nepřekvapuje

namoroman ( 30. dubna 2013 18:44 )

Protože je opice

marmat ( 30. dubna 2013 18:11 )

Jedna věc je zažitá TRADICE a druhá Klausovic AMBICE ... Zeman pak chce obecně pravomocí NEJVÍCE !!!

japos22 ( 30. dubna 2013 18:05 )

Pokud bys měl podobné nároky na všechny dámy a džentlmeny v naší politice, kdo by tedy zůstal, aby nemusel s díky odmítnout?

Zobrazit celou diskusi