Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Vít Bárta ovládl Věci veřejné: Svou stranu přirovnal k terminátorovi!

Svět podle Víta Bárty: Věci veřejné jsou tako terminátor, voliči nejsou ovce
Svět podle Víta Bárty: Věci veřejné jsou tako terminátor, voliči nejsou ovce  (Autor: Archiv Blesku, Foto Blesk - Karel Kopáč)
Autor: simao, ČTK - 
16. února 2013
13:48

Jaké to překvapení... Vít Bárta dnes usedl do křesla šéfa opozičních Věcí veřejných, hlas mu dalo 80 z celkového počtu 96 kolegů na stranickém sjezdu. Bárta před nimi při svém proslovu perlil. Přednesl Bártovo desatero a poodhalil něco z "Bártova světa" - VV mu připomínají terminátora, stranu dohnali dinosauři a voliči nejsou ovce.

Nejvážnější kandidát na předsedu Věcí veřejných Vít Bárta se při proslovu před svými spolu straníky v pražském TOP Hotelu pořádně rozohnil. "Svou" stranu, kde již léta platí za šedou eminenci, bojovně přirovnal k terminátorovi, kterého je možné rozstřílet, ale přesto bojuje dál.

Situace VV: Terminátora honí dinosauři?

"Věci veřejné mi připomínají terminátora. Můžete je roztavit, sešrotovat, ale druhý den je znovu najdete v útoku. Někdy chybí ruka, někdy hlava, někdy obě dvě nohy, ale stále jsou vpředu," uvedl Bárta, kterého kolegové Véčkaři zvolili zcela jasně a očekávaně novým předsedou strany. 

Bárta poukazoval samozřejmě na hrdinu série amerických akčních filmů, kterého ztvárnil Arnold Schwarzenegger. Zároveň však připustil, že Véčkaři od posledních voleb, kdy dostali skoro 11% hlasů, utrpěli těžké rány.

VV mnohé voliče ztratili. A především zklamali. "Dinosauři začali honit nás, místo abychom je zahnali z politiky," zdůvodnil to Bárta a připomněl tak někdejší hlavní heslo Véčkařů, pojednávající o "boji proti dinosaurům", tedy zatvrzelým politickým strukturám.

Nový šéf VV: Voliči nejsou ovce

Příliš svěžího větru však Věci veřejné pod taktovkou Radka Johna do české politiky nepřinesly. Spíše naopak. Z vlády odešly do opozice, kde dští síru na vládu premiéra Nečase, kdy se jen dá. A pravici nazývají "impotentní".

"Selhala pravice ve schopnosti v této zemi udělat pořádek. Chrání kartelové dohody, chrání oligopoly velkých společností, které dusí konkurenceschopnost českých podnikatelů," prohlásil dnes Bárta.

Občané jsou podle Bárty vedeni současnou vládou k rezignaci a pasivitě. Logo za Bártou však upozorňovalo na to, že občané ovce nejsou. Bárta prý chce bojovat za to, "abychom v Čechách měli sebevědomé občany".


A nebyl by to Vít Bárta, který by si nepřisadil i vlastní spásnou myšlenku - přináší prý i recept na lepší život pro všechny. Podle Bárty spočívá v jeho desateru. Pohled na některé body však vzhledem k minulosti VV budí spíše rozpačité úsměvy.

Bártovo desatero: Podle toho se prý strana bude řídit

1) Levnější život ve spravedlivém státě, 2) Boj proti korupci nevzdáme, 3) Nižší daně = stejný příjem, 4) Přímá volba poslanců, starostů a referenda, 5) Spravedlivé důchody bez chudoby, 6) Záchrana českého zdravotnictví, 7) Více peněz do kvalitního školství, 8) Poctivé podnikání se musí vyplatit, 9) Právo na obranu: Můj dům, můj hrad, 10) Plnohodnotný život v regionech

picpa ( 17. února 2013 15:56 )

Věci veřejné nekecají a dělají. Ve sněmovně jsou jednou z nejaktivnějších stran, ostatní akorát tak dávají vyjádření médiím. Je jasné, že tohle Kalouskovi a spol. Vadí. Kolikpak asi dal Kroupovi za ty reportáže, co myslíte?!

otais ( 17. února 2013 00:51 )

nedávno jsi brečel hrdino ,tak běž do řitííííí a už se nevrácejjjjjj.....

reggina ( 16. února 2013 21:41 )

Porad bojuji, ale zatim prohravaji...........

olda1 ( 16. února 2013 21:27 )

VV si vysloužilý útok KMOTRŮ za své aktivity proti následujícímu: - ZRUŠENÍ ANONYMNÍCH AKCIÍ u firem ucházejících se o VEŘEJNÉ A STÁTNÍ ZAKÁZKY - BOJ PROTI HAZARDU - BOJ PROTI PŘEDRAŽENÝM DÁLNICÍM - BOJ PROTI CÍRKEVNÍM RESTITUCÍM - jejich současné schválené podobě - BOJ ZA KVALITU A PROTI PŘEDRAŽENÝM POTRAVINÁM V ŘETĚZCÍCH

reggina ( 16. února 2013 19:53 )

Babakane, VV jsou v haji, co budeme delat? Co kdyz nas nebudou volit? Barta:-A my jim rekneme, ze kdyz nas volit budou, chleba bude levnejsi!!!

Zobrazit celou diskusi