Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Írán ustoupil: Cizoložnice popravená nebude!

Sakíne měla mít ve středu popravu, ta se ale nakonec nekonala. Další osud ženy je nejasný.
Sakíne měla mít ve středu popravu, ta se ale nakonec nekonala. Další osud ženy je nejasný.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mivr, Kjaj - 
3. listopadu 2010
15:01

O případu Sakíne Aštíaní (43), Íránky odsouzené k trestu smrti za cizoložství a účast na vraždě manžela, vás Blesk.cz informoval již dříve. Několik měsíců místní úředníci vyhrožovali, že nebohou ženu podle svých zákonů pošlou na smrt oběšením. Teď ale z radikálního přesvědčení ustoupili. Možná k tomu napomohlo i to, že západní část světa byla proti tak krutému rozsudku výrazně proti.

Íránka odsouzená k trestu smrti za cizoložství a účast na vraždě manžela dnes popravena nebude. Po telefonickém rozhovoru se svým íránským protějškem Manúčehrem Mottakím to dnes sdělil francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí obvinil Západ z toho, že případ Sakíne Aštíaní zneužívá k vytváření nátlaku na Írán.

Aštíaní, matka dvou dětí, byla souzena za nevěru, kterou islámské právo trestá ukamenováním, a za spoluúčast na vraždě, za což v Íránu následuje poprava oběšením. Případ vzbudil ve světě mimořádný ohlas. Ochránci lidských práv i široká veřejnost poukazovali na krutost íránské justice.

Írán tají plány

Co si tedy úřady na ženu, která na rozsudek čeká od července, vymyslely jako alternativní trest? Informace o rozsudku se rozcházejí. Například podle agentury AFP byl trest smrti za vraždu změněn na deset let vězení, ale trest ukamenováním za nevěru platí. V úterní zprávě ochránců lidských práv se ale zase objevila informace, že je jméno Aštíaní na seznamu osob, které mají být popraveny v příštích dnech nebo týdnech.

Mluvčí mezinárodního výboru proti kamenování, který sídlí v Německu, řekla, že dnešní hodina poprav už minula a že Sakíne ve středu popravena nebyla. Její organizace ale tvrdí, že Aštíaní má být oběšena. Od íránských úřadů se nic oficiálního neví.

Podle organizace Amnesty International zaujímá Írán v počtu vykonávaných hrdelních rozsudků druhé místo za Čínou. V roce 2008 bylo v Íránu popraveno nejméně 346 lidí.

mibeho ( 6. listopadu 2010 13:28 )

Zabit zenu ukamenovanim za neveru / podle islamskeho zakona / SHARIA/ je stredovek. Rovnez tak nekomu za kradez useknout ruku, je take navrat do stredoveku.

brutfana ( 5. listopadu 2010 16:39 )

Stačila by pro celou ženskou populaci v ČR gynekologická ordinace v Komorní Lhotce.

ondra74 ( 4. listopadu 2010 10:34 )

Po 99 ran bicem priznate i to co nevite. Ta Iranka je nevinna. Bratranec jejiho muze ho zavrazdil v jejich dome a jelikoz byla v dome v dobe vrazdy pritomna, tim padem je podle soudu vinna. Jelikoz je to slabe poslat zenu na smrt jenom proto, ze byla pritomna vrazde, tak si vymysleli cizolozstvi a tim padem ukamenovani. Posleze z cizolozstvi upustili a prisili ji tu vrazdu. A vsem, kteri souhlasi s jeji popravou bych pral poznat aspon na chvili tu hroznou jistotu, kdyz vam nekdo oznami, ze za par dni zemrete. Souhlasim s popravami vrahu deti a nebo vrahu, kteri nekoho zavrazdili zvlast krutym zpusobem, ale ne za cizolozstvi. To by nase mala rapublika byla v poctu obyvatelstva na poslednim miste na svete. A dobre to napsala jajka, jsou to hovada!

anelam ( 4. listopadu 2010 10:01 )

souhlas a slibovali že důležité věci se budou řešit referendem-bylo nějaké za 20 roků?já o žádném nevím

husqarnowicz ( 4. listopadu 2010 07:21 )

To jistě,ale Vy věříte v nestrannost tamějších soudů? je to ještě mnohem horší než u nás. Žena tam opravdu nic neznamená, kůň nebo velbloud tam mají větší cenu.

Zobrazit celou diskusi