Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Smrt diktátorovi, volají Iránci a chtějí svobodu

Autor: ČTK, Kjos - 
14. února 2011
17:52

Íránská policie a Revoluční gardy v pondělí tvrdě zasáhly proti zakázané opoziční demonstraci v Teheránu. Proti tisícům účastníků použily slzný plyn, desítky lidí byly zatčeny.

Policisté také zabránili v účasti na demonstraci jejímu organizátorovi, bývalému premiérovi Míru Hosejnu Músávímu, kterého uvěznili v jeho domě a odpojili mu telefon. Akce svolaná Músávím a dalším opozičním předákem Mahdím Karrúbím byla oficiálně vyjádřením podpory protestům v Egyptě a v Tunisku, které vyústily v pád tamních prezidentů.

Íránci pochodovali Teheránem směrem k náměstí Mejdáne ázádí (náměstí Svobody), které je obvyklým místem velkých shromáždění. Někteří z demonstrantů provolávali "smrt diktátorovi", které však mohlo stejně směřovat proti svrženému egyptskému prezidentovi Husnímu Mubarakovi jako proti íránskému prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi.

Policie se snažila demonstraci zabránit. Podél trasy pochodu byly rozmístěny stovky policistů v uniformách i v civilním oblečení, kteří se snažili trasu pochodu zablokovat. Uzavřeli také stanice metra v okolí. Policie a Revoluční gardy později použily proti demonstrantům slzný plyn. Střílely po nich také kuličkami s barvou a podle svědků zatkly desítky osob.

Shromáždění bylo svoláno na podporu demonstrantů v Tunisku a v Egyptě, kterým se podařilo svrhnout tamní prezidenty. Podporu protestním hnutím v těchto severoafrických zemích vyjádřila i íránská vláda. Opoziční manifestaci ale zakázala s tím, že jde o záminku, jak protestovat proti íránskému režimu.

jakub-moravec ( 15. února 2011 09:40 )

V Iránu nesledují události v Egyptě?

Zobrazit celou diskusi