Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruský umělec Oleg Mavromatti: Hlasujte, jestli mám zemřít!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: rvs, INT - 
10. listopadu 2010
21:34

Umělec nechá lidi na internetu rozhodnout, jestli má zemřít! Rus Oleg Mavromatti proslul už v minulosti šokujícími projekty, jako bylo vlastní ukřižování. Nyní přišel s ještě větší šíleností, při které půjde dokonce o život. Během projektu nazvaném Náš/Cizí se před webovou kamerou posadí na elektrické křeslo a nechá lidi na internetu hlasovat, má-li zemřít.

"Nepochybuji, že to udělají," prohlašuje ruský umělec, který prý chce ukázat, že humanita "není tak humánní, jak si o sobě myslí". Zatímco bude připoután na elektrické křeslo, lidé budou moci posílat záporné hlasy. Za každých sto hlasů dostane elektrický šok, pokaždé silnější. Během hlasování bude umělec dokonce chatovat s lidmi a odpovídat na jejich dotazy.

Mavromattiho projekt je kritizován jako vydírání ruských úřadů. To ale umělec striktně odmítá. "Tahle performance není kvůli milosrdenství, soucitu, azylu ani ničemu takovému. Je to sociologický projekt, jen trochu radikální," prohlašuje Oleg Mavromatti.

Po kontroverzních projektech v minulosti se proti Mavromattimu v Rusku zvedla vlna odsouzení. Za ukřižování si vysloužil kritiku od církve a dočkal se i trestního obvinění, za které mu hrozí až pět let vězení. V současnosti proto žije střídavě v Bulharsku a USA.

janejaneja ( 11. listopadu 2010 14:56 )

za pošuka ??

balin ( 11. listopadu 2010 13:57 )

keby nikto nezareagoval, to by ho asi fakt zabilo

majka-ot ( 11. listopadu 2010 11:35 )

To je první, co mě napadlo!!! A kdybych nebyla dáma, použiju silnější slova.

ellora_danen ( 11. listopadu 2010 09:45 )

že ho "lidi" nechají umřít, obzvlášť pokud se hlasující budou rekrutovat z řad čtenářů Blesku. Na takový závěr není nutný pokus s elektrickým křeslem - stačí si přečíst některé příspěvky z diskuzí.

miroslav ( 11. listopadu 2010 04:04 )

omlouvám se---je to vůl ale korunovanej

Zobrazit celou diskusi