Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trumpová po módních přešlapech vrací úder: Lidé by místo šatů měli řešit mou práci

Autor: Darina Jíchová - 
9. října 2018
23:15

První dáma USA Melania Trumpová vystoupila na svou obranu a postavila se kritice, kterou sklidila za svou garderobu, již předvedla během své návštěvy Afriky. „Přála bych si, aby lidé přestali řešit moje oblečení a soustředili se na moji práci,“ uvedla během jednoho rozhovoru v Egyptě, kde svou cestu po Africe končila. Její prohlášení se ale minulo účinkem, uvedl americký tisk.

„Přála bych si, aby se lidé soustředili na moji práci, která je velmi důležitá, než na to, co jsem během své cesty měla na sobě,“ bránila se první dáma.

Kritiky rozhodně neumlčela, na sociálních médiích ji přirovnali například ke zloduchovi z filmu Inidiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Další protestovali proti drahému oblečení, které si do Afriky přivezla. Trumpová svými slovy vyvolala podstatné otázky: Co tedy první dáma USA dělá? Čeho v Africe dosáhla?

Experti: Kampaň první dámy je matoucí

Trumpová letos představila svou kampaň „Buďme nejlepší“ (Be Best), která se zaměřuje na boj s kyberšikanou a drogovou závislostí, chce rovněž naučit děti, jak správně a bezpečně používat internet.

Její iniciativu ale odborníci při nejlepším označují za „matoucí“. Spojuje prvky projektů, které představili exprezident Barack Obama a neúspěšná prezidentská kandidátka Hillary Clintonová

Podle lidí je zajímavé, že se Trumpová pustila zrovna do boje s kyberšikanou, když je její manžel, prezident Donald Trump, jedním z největších kyberšikanátorů v historii nových médií.

Ivanka neoficiální první dámou

Uživatelé sociálních sítí poznamenali, že její kampaň zatím nemá žádné výsledky a v Africe se věnovala spíše místním projektům, které realizují americké humanitární organizace, než vlastní iniciativě. Připomněli také, že skoro celý první rok vlády prezidenta Trumpa zůstávala v ústraní a jako neoficiální první dáma působila prezidentova dcera z prvního manželství, Ivanka.

V Africe komentovala skandál kolem Bretta Kavanaugha, který byl obviněn ze sexuálního násilí. Nechala se slyšet, že je „proti jakékoliv formě zneužívání a násilí“, víc se ale ke kauze muže, kterého Trump nominoval na funkci soudce nejvyššího soudu, nevyjádřila. Krátce také vystoupila na manželovu obranu a popřela, že by kdy označil africké státy za „p*dele světa“.

Modní přešlapy Trumpové

Lidé mají často námitky k oblečení první dámy. Za nevhodné například označili lodičky, v nichž letěla za oběťmi hurikánu, a naprosto je šokovala bunda, v níž jela za dětmi nelegálních migrantů, které skončily v detenčních centrech. Kontroverzní parka měla na zádech nápis „Je mi to úplně jedno, a vám?“.

V Africe to „schytala“ hlavně za koloniální klobouk, známý jako „safari helma“, ve kterém v Keni vyrazila na safari. Afričané ale pro věci připomínající evropskou kolonizaci jejich kontinentu nemají pochopení. Pobouření neskrývali ani ostatní.

„Americká první dáma si do Nairobi vzala korkový safari klobouk, který v Africe nechvalně proslavili evropští průzkumníci, není to jen symbol kolonizace, ale hlavně útlaku tamního obyvatelstvo,“ shodují se odborníci. „Její oděv jasně ukazuje, jak Afriku vnímá v roce 2018. Je to, jakoby se od 19. století – epochy kolonizace – nic nezměnilo,“ dodala profesorka z kalifornské univerzity Kim Ji Dionne.

Americká první dáma Melania Trumpová v koloniálním klobouku, který pobouřil Afričany i další. Americká první dáma Melania Trumpová v koloniálním klobouku, který pobouřil Afričany i další. | Reuters

„Obamová šatníkem mluvila k lidem“

Mnoho deníků, například New York Times, poznamenalo, že styl Trumpové nejde ani v nejmenším srovnávat s oblékáním bývalé první dámy Michelle Obamové. „Obamová  z oblékání udělala přechod mezi prostředkem diplomacie a uměním. Každý její kousek byl pečlivě vybraný, na státní večeře nebo do zahraničí vždy nosila modely, které k lidem mluvily,“ uvedl New Times.

Obamová například na státní večeři v Indii oblékla šaty od americko-indického návrháře a do Buckighamského paláce přišla v modelu od anglického módního domu. „Propagovala jak domácí, tak zahraniční designery. Často je kombinovala, dávala najevo nebezpečí izolatismu. Nevyhýbala se ani začínajícím návrhářům.“

První dáma v ideálním světě

Trumpová se naopak drží luxusních domů Ralph Lauren, Chanel nebo Hervé Pierre a dalších, ve kterých vyrazila i do Afriky. Na druhou stranu má současná první dáma pravdu, v ideálním světě by se lidé zajímali o to, co dělá. Ne o to, co obléká. V ideálním světě, jak poznamenali novináři NY Times, by ale první dáma skutečně něco dělala.

Zobrazit celou diskusi