Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Melania odešla od Trumpa. Na jehlách s leopardím vzorem letěla do Afriky na týden

Autor: Darina Jíchová - 
2. října 2018
11:25

První dáma Spojených států Melania Trumpová vyrazila na svou první sólo cestu mimo Severní Ameriku. Za svou destinaci si zvolila čtyři africké státy: Ghanu, Keňu, Malawi a Egypt. Kdo by očekával, že se Trumpová do Afriky vyzbrojí typickým safari oblekem a botami, je na omylu. Z USA vyrážela v kabátu a lodičkách s jehlovými podpadky a leopardím vzorem, jak je patrné z agenturních fotografií.

Kancelář první dámy cestu označila za diplomatickou a humanitární misi, kde chce Trumpová šířit ideje své kampaně „Buďme nejlepší“ (Be Best), která se zaměřuje na děti, klade si za cíl bojovat s kyberšikanou a s drogovou závislostí. Chce rovněž děti poučit, jak se správně chovat na internetu. 

Lidé od cesty očekávají fotky první dámy v obležení afrických školáků nebo to, jak Trumpová rozdává deky a další zásoby v polních nemocnicích. Jiní se těší na snímky ze safari. Něčeho podobného se zřejmě veřejnost dočká, nejdřív ale musí překousnout „tematickou“ obuv, kterou pro svůj odlet první dáma zvolila.

Lodičky terčem kritiky 

Trumpová odlétala v lodičkách s leopardím vzorem a vysokými podpatky. Její fanoušci se domnívají, že první dáma ukázala svůj smysl pro humor a zvířecí potisk ukazoval její nadšení pro Afriku.

Jiní ji za volbu kritizují a přirovnávají boty k lodičkám, v nichž loni vyrazila na návštěvu hurikánem postiženého Texasu, a bundě s nápisem „Je mi to úplně jedno, a vám?“, ve které se vydala na inspekci center, kde byly internovány děti nelegálních migrantů.

Tisk i lidé na sociálních médiích ji označili za netaktní a nesoucitnou. Trumpová schytala i kritiku za cenu svých bot, která u značek jako Christian Louboutin nebo Manolo Blanik představuje desítky tisíc korun, což na humanitární cestě považují lidé za nevhodné.

Donald Trump a Melania Trump vyrazili do Texasu, první dáma zaujala vysokými podpatky Donald Trump a Melania Trump vyrazili do Texasu, první dáma zaujala vysokými podpatky | ČTK

Cesta do Afriky bez jasného plánu

Návštěva afrických zemí má podle odborníků zjemnit politiku administrativy prezidenta Donalda Trumpa a dodat jí lidskou tvář. Afrika je pro Trumpovy ožehavé téma, prezident letos pobouřil Africkou unii, když tamní státy označil za „p*dele světa“ a Trumpová se v roce 2011 aktivně zapojila do konspirační teorie, že je exprezident Barack Obama Keňan, a tudíž nemůže kandidovat na amerického prezidenta.

„Uvidíme, zda se Melanii podaří dostat USA z izolacionismu, kam je dostal Trump. Bílý dům nutně potřebuje odvést pozornost od toho, co se děje kolem Bretta Kavanaugha,“ uvedla novinářka a spisovatelka Kate Andersenová Browerová, která vydala několik knih o životě prvních dam.

„První dáma od počátku uvažovala o tom, že na své první cestě zamíří do Afriky,“ uvedla mluvčí Trumpové Stephanie Grishamová. „Vždycky se o tamní země, jejich historii a kulturu, zajímala, navíc tam nikdy nebyla,“ dodala Grishamová. Přesný program Trumpové však stále nebyl zveřejněn.

„Odlétala s určitou vizí. Uvidíme, jak to bude probíhat na místě a pak budeme informovat o detailech,“ vysvětlila Grishamová. První dáma se ale bude soustřeďovat na děti a zlepšení jejich životních podmínek, ať už se jedná o zdravotní péči nebo vzdělání. V Africe bude spolupracovat s americkými humanitárními organizacemi.

Kopíruje Melania své předchůdkyně?

Africký výlet Trumpové ale není nic průkopnického, pouze následuje příkladu svých předchůdkyň. Hillary Clintová, Laura Bushová i Michelle Obamová rovněž do Afriky v rámci svých sólo cest vyrazily. Stejně jako Trumpová také ony se během návštěvy zaměřily na děti.

Další otázkou je, na kolik Trumpovou návštěva Afriky vyjde. I lidmi milovaná Obamová byla kritizována za to, když vyšlo najevo, že daňový poplatníci za ni zaplatili přes 9 milionů korun. Trumpovou na rozdíl od Obamové do Afriky doprovází jen úzký kruh poradců, doma nechala i syna Barona.

Trumpová neměla zcela volnou ruku ve výběru, kam se v Africe vydá. Bezpečnostní složky jí předložily krátký seznam států, kam by mohla bez obav vyrazit, a ona si vybrala několik z nich.

xxxx678 ( 2. října 2018 12:12 )

Ty podpatky na cestu...no dobře. Ale snad to sundá, až bude chodit po nějakých afrických sirotčincích, to by bylo opravdu trapné. Už i Donald se častěji směje, než madam Melania.

Zobrazit celou diskusi