Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do záplav jehlové podpatky: Trumpovi v Texasu pobouřili, chyběl prý i soucit s trpícími

Autor: ČTK, Mii - 
30. srpna 2017
12:54

Americký prezidentský pár se v úterý vydal do Texasu zasaženého bouří Harvey. I když tak učinil rychle, komentátoři návštěvu nehodnotí jako úspěch. Trump se nesetkal s těmi nejvíce postiženými a nedokázal vyjádřit soucit. Jeho choď Melania si navíc na cestu do oblasti přírodní katastrofy vzala lodičky s jehlovými podpatky. Bouře se mezitím podle Národního střediska pro hurikány (NHC) vrátila nad pevninu a její střed se nachází v Louisianě.

Americký prezident Donald Trump v úterý u požární stanice v Corpus Christi slíbil, že vláda zajistí, aby se mohli všichni vrátit k normálnímu životu. Pak se vydal do Austinu a ani na jednom z těchto míst neviděl zásadní zkázu, jakou prožívá Houston, a nesetkal se s opravdu postiženými, vytkli mu komentátoři. Chce se ale do Texasu v sobotu vrátit.

Podle agentury AP prezident v Texasu promarnil příležitost vyjádřit soucit s postiženými, nezmínil se o obětech ani o těch, kdo se museli evakuovat. Vyžíval se naopak v pozornosti lidí, kteří ho přišli k požární stanici pozdravit.

„Takový dav, taková účast,“ řekl. K událostem v Texasu řekl: „Je to historické, má to ohromné rozměry, ale víte co, stalo se to v Texasu a Texas se dokáže vyrovnat s čímkoli.“ Komentátoři upozorňují, že velkou škodu tmavým oknem svého auta nemohl spatřit, maximálně několik popadaných stromů nebo poničených plotů.

Obuv první dámy vyvolala nevoli

Ještě větší kritiku ale sklidila první dáma Melania Trumpová za svoji obuv. Na snímku, který se rychle začal šířit na internetu, stojí při odletu do Texasu v lodičkách na vysokých podpatcích, tedy obuvi nevhodné do oblasti postižené přírodní katastrofou. 

Když ale prezidentský pár vystupoval z letadla v Corpus Christi, měla už Melania na nohou bílé tenisky a vlasy svázané do ohonu a zakryté kšiltovkou.

Šéfka tiskového oddělení první dámy Stephanie Grishamová v e-mailu napsala, že je smutné, že ve chvíli, kdy Texas zažívá přírodní katastrofu, se lidé zajímají o boty Melanie Trumpové. A to tak, že se na Twitteru objevil i nový model s ploutvemi, který by podle vtipálků byl pro takovou příležitost zvlášť vhodný a přitom odpovídal stylu první dámy.

Donald Trump a Melania Trump vyrazili do Texasu, první dáma zaujala vysokými podpatky. Donald Trump a Melania Trump vyrazili do Texasu, první dáma zaujala vysokými podpatky. | ČTK

Hlavně nebýt jako Bush

K obnově po povodních se Trump vyjádřil na rozdíl od místních úřadů optimisticky a podle něj se jeho reakce na hurikán Harvey dostane do učebnic pro budoucí prezidenty. Texaský guvernér Greg Abbott tvrdil, že Trump vyjádřil velký soucit při krátkém přeletu mezi Corpus Christi a Austinem, když se na záplavu díval ze vzduchu.

Ari Fleischer, který byl v tiskovém oddělení prezidenta George Bushe mladšího, ale řekl, že mu v Trumpových výrocích něco chybělo, totiž „soucit s trpícími“.

Trumpovi vyrazili do Texasu. První dáma zaujala vysokými podpatky, později se přezula. Trumpovi vyrazili do Texasu. První dáma zaujala vysokými podpatky, později se přezula. | ČTK

Prezidenti USA v minulosti dodržovali pravidlo, že se do zón postižených přírodní katastrofou nevydávali v době, kdy ještě neskončily záchranné a evakuační operace, aby nezatěžovali místní úřady dodatečnými bezpečnostními požadavky.

 

Podle komentátorů se chce Trump vyhnout chybě, která se pak vyčítala Bushovi. Harvey se přirovnává k hurikánu Katrina, který před 12 lety zničil New Orleans, zabil na 1800 lidí a způsobil škody za více než 100 miliard dolarů. Bush byl kritizován za to, že nerozpoznal vážnost situace včas a že otálel s uvolněním pomoci.

Louisianu zaplaví Harvey deštěm

Hrozba bouře nicméně ještě nekončí, Harvey se v úterý vrátil nad pevninu. Jeho střed byl časně ráno místního času (před polednem SELČ) západně od Cameronu v Louisianě. Oznámilo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Podle čerstvé předpovědi živel ještě v úterý večer místního času zeslábne v tlakovou níži.

Video  Oko hurikánu Harvey  - Živě.cz
Video se připravuje ...

Harvey je podle zprávy NHC osm kilometrů od pobřežního okrsku Cameron, který má z minulosti za sebou několik silných hurikánů a při tom z roku 1957 byl skoro zničen. Bouři, jež se v úterý přechodně přemístila nad Mexický záliv, nyní doprovází vítr o síle 72 kilometrů v hodině.

NHC, které sídlí na Floridě, oznámilo, že centrum bouře bude do čtvrtka postupovat dále na východ a na sever přes Mississippi a Tennessee. Očekává se, že v Louisianě hojně naprší, některé předpovědi uvádějí až 30 centimetrů vody.

Na tři desítky obětí

Harvey udeřil na pobřeží Texasu v pátek pozdě večer jako hurikán druhého nejvyššího stupně. Později zeslábl na tropickou bouři, která do úterka ničila hlavně oblast Houstonu. Hlášeny jsou tři desítky obětí, ale údaj není ještě oficiální. Mnoho rodin pohřešuje své blízké.

Úřady v Texasu ale nepovažují ještě problémy za minulost. Národní meteorologická služba (NWS) v úterý vyhlásila kvůli hrozící záplavě novou pohotovost na jihovýchodě státu, zejména v Beaumontu a Port Arthuru. Voda tam stále stoupá. Starosta Port Arthuru Derrick Freeman vyzval občany, aby se snažili dostat na vyvýšená místa a neuvízli na půdách. Freemanův zástupce řekl, že tísňová linka 911 je přetížená žádostmi o pomoc.

zzzzzzzzzzzzzzzzzz ( 30. srpna 2017 17:54 )

Krásné lodičky luxusní hodí se všude i do deště.Vy si vemte sandály a ponožky.

hennessy7 ( 30. srpna 2017 14:20 )

Šmarjá, to je blábol. Měla podpadtky do letadla, pak se přezula do tenisek. Co je na tom zase špatně? Jasně - protože Trump. Že to ještě někoho baví.

lambrika ( 30. srpna 2017 14:19 )

Ona tam jela jako první DÁMA a u sebestředného soucit nehledejte.

ivoadler ( 30. srpna 2017 14:00 )

Podpatky jsou chyba. Měli si vzít holinky.

Kiwik ( 30. srpna 2017 13:47 )

Prosím Vás, přečtěte si to po sobě a opravte ty hrubky!!!!

Zobrazit celou diskusi