Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Abstinent Trump: V životě jsem neměl pivo. Kdybych pil, byla by to katastrofa

Autor: ČTK, simao - 
2. října 2018
06:55

Donald Trump v pondělí připustil, že kdyby pil alkohol, byla by to katastrofa. O svém vztahu k pití hovořil na tiskové konferenci v reakci na výpověď kandidáta na soudce nejvyššího soudu USA Bretta Kavanaugha před senátním výborem. Ten podle jeho tehdejšího přítele v době, kdy se měl dopustit sexuálního napadení, nezřízeně pil. To první dáma USA Melania Trumpová nyní nechává na pět dní manžela osamoceného. Vyráží totiž na svou první velkou zahraniční cestu bez něj – do Afriky.

„Upřímně mohu říci, že jsem v životě nepil pivo,“ řekl prezident novinářům. „Je to jedna z mála mých dobrých vlastností,“ dodal. Kdyby holdoval alkoholu, byla by to podle Trumpa katastrofa. „Byl bych ten nejhorší na světě,“ uvedl americký prezident.

Trump hovořil o svém vztahu k alkoholu v reakci na výpověď Bretta Kavanaugha, kterého šéf Bílého domu nominoval na funkci soudce nejvyššího soudu USA a který minulý týden vypovídal před senátním výborem kvůli obvinění, že v 80. letech minulého století v opilosti sexuálně napadl Christine Blaseyovou Fordovou. Kavanaugh uznal, že jako mladík se zúčastnil řady večírků a vypil mnoho piva, nikdy se však prý neopil tak, aby si nepamatoval, co dělal.

Melaniiny vzpomínky na Afriku

Zatímco prezident Trump řeší kauzu Kavanaugh, první dáma Melania vyrazila na pětidenní cestu po Africe. Během své první velké zahraniční cesty bez doprovodu manžela navštíví Ghanu, Malawi, Keňu a Egypt, informovala dnes agentura Reuters.

Soustředit se bude na téma dětí. Podle mluvčí Melanie Trumpové se návštěva ponese v „diplomatickém a humanitárním“ duchu. „Ať už je to vzdělání, závislost na drogách, hlad, bezpečnost na internetu, zastrašování, chudoba nebo nemoci, příliš často jsou to děti, které jsou na světě prvními oběťmi,“ uvedla před časem mluvčí Stephanie Grishamová k cestě první dámy.

Trumpová dosud jako první dáma USA podnikla samostatně pouze jednu zahraniční cestu. Loni v září navštívila na jeden den Toronto, kde se připojila k britskému princi Harrymu, který zde pořádal charitativní soutěž Invictus Games invalidních válečných veteránů. Bývalé první dámy USA Hillary Clintonová, Laura Bushová a Michelle Obamová rovněž v době, kdy byli jejich manželé prezidenty, podnikly cesty do Afriky bez jejich doprovodu.

Samotný prezident Trump Afriku od loňského nástupu do funkce ještě nenavštívil. Na lednové schůzce se senátory v Bílém domě ale podle uniklých informací prohlásil, že neví, proč do Ameriky mohou přicházet lidé z kdejaké díry v Africe či Karibiku. Použil k tomu vulgarismus „shithole country“. Následně nicméně použití tohoto vulgarismu popřel. Jeho výrok vyvolal v Africe pobouření. 

První dáma USA Melania Trumpová oznámila, které africké země během své první sólo cesty navštíví. První dáma USA Melania Trumpová oznámila, které africké země během své první sólo cesty navštíví. | Reuters

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 2. října 2018 07:34 )

Donald Trump je světová katastrofa i v případě, že by nestydatě nelhal, jak je jeho dobře známým zvykem.

Zobrazit celou diskusi