Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Hodně pil, byl agresivní a útočný.“ Spolužák popsal studentská léta Trumpova muže

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
1. října 2018
14:07

Případ kandidáta na soudce amerického nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha, kterého na funkci navrhl prezident Donald Trump, sledují skoro celé Spojené státy. Kavanaugh čelí obvinění ze sexuálního obtěžování a pokusu o znásilnění. Vystoupilo proti němu několik žen, k jeho přečinům mělo dojít během jeho studia na střední a vysoké škole. Jeho spolužák novinářům sdělil, že Kavanaugh „často pil a byl agresivní“, informoval deník Daily Mail.

Kavanaugh zároveň čelí obviněním z někdejšího nadměrného užívání alkoholu. Nejnověji tuto jeho pověst potvrdil jeho bývalý spolužák z Yaleovy univerzity  Charles „Chad“ Ludington. Podle něho současný washingtonský soudce „často a hodně pil“.

Muž dále dosvědčil, že Kavanaugh pod vlivem alkoholu býval „útočný a agresivní“. Přestože byli muži během studia na univerzitě přátelé, Ludington uvedl, že Kavanaugh během výpovědi před Senátem o svém pití lhal.

Agresivní opilec Kavanaugh

Ludington, který působí jako profesor na univerzitě v Severní Karolíně, uvedl, že soudce lhal o povaze svého pití během studentských let. „Když Brett pil, byl agresivní a útočný. Nešlo o výjimečné události, pil často a hodně. Běžně jsem ho vídával, jak se motá po kampusu a plete se mu jazyk,“ řekl Ludington.

„Jeho výpověď před právním výborem Senátu byla nepřesná, až na hranici lži. Brett holdoval i tvrdému alkoholu, rozhodně nelze říct, že si příležitostně dal jedno dvě piva,“ vyjádřil se k tvrzení Kavanaugha. „Vzpomínám si na jednu příhodu z hospody, někdo měl na Bretta nějakou poznámku. Jemu se to nelíbilo a po muži hodil sklenici s pivem a začal bitku. Pár našich kamarádů skončilo na policii,“ vypověděl Ludington.

Případ vyšetřuje FBI

Ludingtona by měla vyslechnout také FBI, která Kavanaughův případ vyšetřuje. „Můžu jednoznačně a s čistým svědomím říct, že Brett lhal, když uvedl, že při pití nikdy neztratil vědomí. Svoje pití na univerzitě rozhodně zbagatelizoval,“ vysvětlil Ludington.

Christine Blaseyová Fordová pod přísahou v právním výboru Senátu USA prohlásila, že kandidát na soudce Nejvyššího soudu Brett Kavanaugh ji jako středoškolák sexuálně napadl. Christine Blaseyová Fordová pod přísahou v právním výboru Senátu USA prohlásila, že kandidát na soudce Nejvyššího soudu Brett Kavanaugh ji jako středoškolák sexuálně napadl. | Reuters

Otázka alkoholu má v obviněních, kterým Kavanaugh čelí, značnou roli. Žena, která ho obvinila z pokusu o znásilnění, vysokoškolská profesorka psychologie Christine Blaseyová Fordová, uvedla, že byl opilý. K incidentu došlo v roce 1982, kdy oba byli středoškolskými studenty.

Soudce přiznal jen pivo

„Já a moji přátelé, kluci a holky, jsme si občas dali pivo. Měl jsem rád pivo, stále ho mám rád. Pít se může od 18 let, byli jsme v posledním ročníku, bylo nám 18, žádný předpis jsme neporušili,“ prohlásil Kavanaugh během slyšení ve čtvrtek 27. září, když se ho členové výboru ptali na jeho vztah k alhokolu na škole.

„Občas jsem si dal víc než jedno pivo, ale nikdy jsem se neopil do němoty, až bych ztratil vědomí, nebo ponětí o tom, co dělám,“ vypověděl Kavanaugh. „Nikdy jsem nikoho, ani na střední, ani na vysoké škole, sexuálně nenapadl,“ trvá na svém. Popírá i jakýkoli jiný sexuální přečin nebo nevhodné chování.

Pod vlivem alkoholu měl být i na studentském večírku na Yaleu, kde se obnažoval. To tvrdí Deborah Ramirezová, další z žen, které proti Kavanaughovi vystoupily. Ramirezovou včera vyslechla FBI, dnes by měl následovat výslech Ludingtona. Vyšetřovatelé FBI zatím nekontaktovali Fordovou.  

Vyšetřování pokračuje

FBI se nebude, údajně na žádost Bílého domu, zabývat případem Julie Swetnickové, který se objevil jako poslední. Ta přitom viní Kavanaugha i z podílu na hromadném znásilnění na střední škole. Federální vyšetřovatelé dostali na vyšetření obvinění přibližně týden. Republikáni a demokraté se mezitím přou o to, zda je to dostatečný čas.

Zobrazit celou diskusi