Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslanci odsoudili zbití žen kvůli lesbickému sexu. „Jako země musíme dospět.“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. září 2018
15:50

Malajští poslanci vystoupili proti trestu, který včera udělil soud v severovýchodním Terengganu. Dvě ženy za lesbický sex dostaly 6 ran ratanovými holemi. Odsouzeny byly podle islámského práva a výkonu trestu přihlíželo bezmála 100 lidí. Poslanci nyní požadují změnu zákona. Chtějí dosáhnout toho, aby homosexualita už nadále nebyla trestná, informoval deník Guardian.

Charles Santiago poslanec za malajský stát Selangor vyjádřil své naprosté pobouření na Twitteru. „To, aby dvě ženy byly veřejně zbity před zraky stovky lidí, je šokující, ponižující a nepřijatelné,“ komentoval Santiago proces v Terengganu.

Kritika poslanců

Musíme přestat útočit na LGBT komunitu, musíme přestat zasahovat do jejich soukromí a hlavně je musíme přestat týrat. Jako stát, jako společnost musíme dospět a naučit se přijímat lidskou rozdílnost,“ dodal Santiago.

Nebyl však jediný, kdo se k osudu dvou malajských žen vyjádřil. „Islám – naše náboženství - nás učí přijímat každého člověka s respektem, učí nás, že smilování má přednost před trestem,“ kritizoval rozhodnutí soudu další poslanec Chajry Džamaluddin. Svůj nesouhlas vyjádřila také poslankyně Hannah Jeohová. Shodili se na tom, že vláda musí legalizovat homosexualitu.

Soudní systém Malajsie

Homosexualita je v Malajsii trestná, hrozí za ni podle islámského práva dokonce až dvacetiletý trest ve vězení. Nicméně v zemi jsou dva různé soudní systémy - jeden je pro muslimy, kteří tvoří téměř dvě třetiny z 31 milionů obyvatel země, druhý pro ostatní občany. Islámské soudy řeší případy spojené s rodinnými a morálními otázkami muslimů.

Pod islámským soudním systémem včera soud ve státě Terengganu rozhodl i o trestu pro dvě ženy ve věku 22 a 32 let, které byly v dubnu přistiženy při důvěrnostech v autě. K šesti ranám holí ještě dostaly pokutu ve výši 17 tisíc korun. Podle tamních aktivistů je to poprvé, co byl trest veřejně vykonán na ženách.

„Trest byl adekvátní“

Podle občanského práva je totiž bití žen holí zakázáno, podle druhého, islámského práva je to ale povoleno. Terengganské úřady oznámily, že trest byl zcela v souladu se soudním systémem, jeho výše prý byla úměrná přestupku. Rozhodnutí soudu a prohlášení úřadu naprosto pobouřily aktivisty za lidská práva.

„Trest nebyl udělen, aby ženy zranil, ale aby je poučil. Bylo to adekvátní. Ve školách jsme všichni jistě dostávali i horší trest než 6 ran rákoskou,“ vyjádřil se ke kritice Sariful Bahri Mamat, člen zastupitelstva Terengganu. „Rozsudek byl vykonán veřejně, měl posloužit jako lekce pro společnost,“ dodal.

Zobrazit celou diskusi