Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Divná úchylka.“ Petr (17) se bál odhalit, že je gay, myslel na smrt. Jak z toho ven?

Autor: bud - 
9. května 2018
18:23

Tisíce chlapců a dívek se v Česku trápí kvůli své homosexualitě nebo jiné menšinové orientaci. Nejen v menších městech nebo na vesnicích trpí pocitem, že se vymykají, a často se setkávají s nepochopením svého okolí i své rodiny. Trápení je v některých případech vede k úvahám o sebevraždě. Tou ukončil svůj život i 14letý Filip, synovec moderátorky Ester Janečkové. „Mají pocit, že jsou v pasti. A když se se to zkombinuje třeba se šikanou, mohou se takové myšlenky objevovat,“ řekla pro Blesk Zprávy Irena Smetáčková z poradny Sbarvouven. Ta v posledních letech pomohla s coming outem stovkám mladých lidí.

Když Petr (17) poprvé napsal do poradny, cítil se chycený v pasti. „Věděl, že je gay, ale také byl přesvědčený, že o tom nemůže nikomu říct a nemůže tak žít. Protože by ho odsoudili jeho kamarádi i jeho rodina. Prožíval silné vnitřní napětí, které mu bralo veškerou energii. Nevěřil, že může se svým životem něco udělat, aby se cítil lépe,“ uvedla Blesk Zprávy Irena Smetáčková z poradny Sbarvouven.cz, která lidem s menšinovou sexuální orientací pomáhá.

Nenávistné řeči otce i spolužáků

Chlapec se nezajímal o dívky a později se zamiloval do svého kamaráda. V té době si uvědomil, že je gay. A přestože bylo zdánlivě vše v pohodě, v Petrovi hlodal pocit, že jeho život nebude snadný. Zvláště na vesnici, kde vyrůstal a žil.

„Byl přesvědčený o tom, že kdyby někomu řekl, že je gay, začala by se k němu celá vesnice a celá škola chovat přesně v duchu komentářů, které vedli jeho kamarádi, bratr i otec,“ uvedla Smetáčková s tím, že Petr se ve svém okolí se setkával s názory, že homosexualita „je divnou úchylkou“.

Petra dokonce napadlo, že život v takovém světě nemá smysl, a řešení hledal v sebevraždě. Až díky lidem z anonymní poradny o svém životě začal přemýšlet jinak a smířil se s ním. Později dokonce našel odvahu, aby si o své orientaci promluvil s rodiči. „Těm sice chvíli trvalo, než novinku přijali, ale brzy Petra podpořili,“ popsala Smetáčková.

Některá trápení končí smrtí

Některé případy v Česku ovšem takto pozitivní konec nemají. Třeba ten z roku 2014, kdy 14letý Filip, synovec moderátorky Ester Janečkové, spáchal kvůli nesnášenlivým projevům sebevraždu.

Právě kvůli této intenzivní zkušenosti Janečková aktivně podporuje osvětu ohledně coming outu a v rámci toho se stala i patronkou poradny Sbarvouven. „Možná kdyby mohl mluvit o svých obavách s někým, kdo si prošel něčím podobným, našel by potřebnou sílu,“ uvedla Janečková s tím, že kdyby podobná poradna fungovala dříve a Filip se na ni mohl obrátit, mohlo se tragédii zabránit.

Úvahy o smrti nejsou příliš časté, ale rozhodně ne výjimečné. „Mladí lidé mají často pocit, že jsou v pasti nebo že svůj život nemůžou žít plnohodnotně. A když se se to zkombinuje třeba se šikanou, mohou se takové myšlenky objevovat,“ říká Irena Smetáčková, která se problematice věnuje také akademicky. „Život i coming out zvláště v menší obci nebo na vesnici je mnohem komplikovanější,“ je přesvědčená. Podle ní je situace ve větších městech jiná, protože je tam vyšší šance potkat stejného člověka, se kterým je možné zkušenosti sdílet a který se může stát vzorem.

Mladí i starší. Tisíce lidí hledají pomoc

Poradna Sbarvouven.cz funguje už tři roky a během této doby se na ni obrátilo 2085 lidí, kteří řešili problém s vlastní sexualitou. Jen loni přibylo 361 nových klientů. Jde o unikátní projekt, který v Česku doposud nefungoval, takže mladí lidé, kteří se například kvůli homosexualitě trápili, neměli možnost najít podporu a příležitost ke sdílení zkušeností.

Na poradnu se obracejí hlavně mladí lidé. Téměř polovina jich je ve věku 15 až 18 let, pětina lidí má pak 19 až 25 let. Výjimkou ale nejsou ani dotazy od chlapců a dívek mladších 14 let nebo naopak lidé nad 30 let, kteří například po letech manželství teprve objevují svou identitu.

Nejčastějšími důvody, proč mladí lidé poradnu vyhledají, jsou pochybnosti o tom, jaká je jejich sexuální orientace, nebo obava, jak svoji již ujasněnou homosexualitu sdělit své rodině a kamarádům. Občas se na poradnu obrací také kamarádi mladých homosexuálních chlapců a dívek nebo rodiče, kteří mají obavy z toho, jak těžký život jejich homosexuální děti povedou.

V poradně působí celkem 24 školených mentorů, kteří si již úspěšně prošli coming outem nebo mají zkušenosti, s nimiž se lidé na poradnu zpravidla obracejí. „Je to možnost sdílet zkušenosti s někým, kdo je o několik kroků vepředu. Mají možnost vidět, kudy se lze vydat. A díky tomu se snadněji rozhodnou pro takovou cestu, která je vhodná právě pro ně,“ uvedla Irena Smetáčková s tím, že mentoři nedávají odborné rady, ale spíše si s lidmi popovídají nebo je vyslechnou. Vše zcela anonymně.

Irena Smetáčková bude ve čvrtek 10. 5. v 10 hodin na chatu Blesku odpovídat na otázky kolem menšinových sexuálních orientací a coming outu. Máte nějaké trápení? Otázky můžete položit už nyní!