Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Gay rodiny jsou proti přírodě, říkají odpůrci. Kniha Tango dokazuje opak na reálném příběhu tučňáků

Autor: pk - 
9. srpna 2017
14:46

Uprostřed léta vychází dvě knížky pojednávající o homosexuálních rodinách. Obě jsou určeny dětem, kterým se snaží rozšířit povědomí o rodinách s homosexuálními rodiči a tímto způsobem bojovat proti homofobii a stereotypům. 

Tango, tak se jmenuje příběh o skutečné tučňáčí rodině a kniha je obohacena velmi povedenými ilustracemi Henryho Colea. Autory této publikace jsou Peter Parnell a Justin Richardson, kteří knihu napsali již v roce 2005. 

 „Všechny události v tomhle příběhu jsou pravdivé. Roy a Silo jsou tučňáci uzdičkoví, pojmenovaní podle slabé linky černého peří táhnoucí se od temene přes zobák jako koňská uzda. Oba žili léta v newyorské zoo, až si v roce 1998 všimli jeden druhého a od té doby jsou pár. Tango, jejich jediné miminko, se narodila z vajíčka, které snesl jiný tučňáčí pár. Ošetřovatel Rob Gramzy se rozhodl, že dá Royi, Silovi a jednomu vajíčku šanci stát se rodinou. V téhle zoo je 42 tučňáků uzdičkových a na celém světě je jich přes 10 milionů. Ale Tango je jen jedna,“ uvádějí autoři v knize.

Kniha Tango byla v době svého vydání v USA nejen oceňovaná, ale rovněž četně kritizovaná. Podle Americké asociace knihoven byla po několik let nejkontroverznější knihou, v několika školách a knihovnách byla dokonce cenzurovaná a zakázaná. „I když se česká společnost ráda nazývá tolerantní a otevřenou, téma gay a lesbického rodičovství stále vyvolává vášně u politiků i veřejnosti. Gayové a lesby však děti mají, i bez ohledu na nedostatečnou právní ochranu státu, a těch dětí je až několik tisíc. Právě pro ně jsou tyhle knihy primárně určené. Jejich kamarádi a spolužáci by zase díky našim knihám neměli být překvapeni, že existují i jiné rodiny,“ dodala nakladatelka Markéta Navrátilová z vydavatelství LePress.

Video  Gay, jehož příběh v Česku zrušil zákaz adopcí. S partnerem chce založit rodinu  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Druhou nově vydanou publikací na trhu je kniha Zebra pod postelí - jde o český překlad německé ilustrované dětské knížky o holčičce se dvěma tatínky. Autorem je Markus Orthus, kterého můžeme znát i jako autora knihy Pokojská. Knihu do češtiny skvěle přeložil oceňovaný český básník a autor dětských knih Radek Malý. A dále knihu zpestřují původní ilustrace Dory Dutkové, nositelky Zlaté stuhy za knihu Papaver. Obě knihy vydalo nakladatelství LePress, které se zaměřuje na lesbickou a gay tématiku. 

 V rodinách, kde děti vychovávají dvě matky nebo dva tátové vyrůstá v Česku asi tisíc dětí, nedávno se tématu věnovala také obsáhlá studie. „Dětem neubližuje homosexuální orientace rodičů, ale homofobie okolí. Nenávistné výroky politiků a političek na adresu gayů a leseb nejvíc ubližují právě dětem v těchto rodinách. Tedy dětem, jejichž ochranou se tito politici a političky ohánějí,“ říká Petra Kutálková, jedna z autorek nedávno publikované studie Sešívané rodiny: nový život zevnitř i zvenku.

Video  Kočárková jízda na Prague Pride. Rodiny, kde děti mají dvě mámy nebo dva táty  - Matěj Smlsal, Petr Soukup
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi