Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tálibánu zemřel vlivný spojenec: Zakladatel povstalecké skupiny Hakkání

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
4. září 2018
09:30

Hnutí Tálibán v úterý oznámilo, že po dlouhé nemoci zemřel zakladatel sítě Hakkání, která je na radikální afghánské hnutí napojena. Podle některých zdrojů byl přitom Džalaluddín Hakkání už delší dobu po smrti, informovala agentura AFP. Síť Hakkání v Afghánistánu bojuje proti vládním silám i vojákům Severoatlantické aliance.

Síť Hakkání má podle odhadů 4000 až 15 tisíc bojovníků a udržuje těsné vztahy s Tálibánem i Al-Káidou. Podle agentury Reuters se jedná o jednu z nejmocnějších a nejobávanějších povstaleckých skupin v Afghánistánu. Na svědomí má řadu pumových a dalších útoků na afghánské a zahraniční vojáky z posledních let.

Zprávy o smrti Hakkáního se pravidelně vynořují již několik let a nelze je nezávisle ověřit. Mluvčí Tálibánu dnes agentuře AP řekl, že Hakkání zemřel v pondělí na území Afghánistánu.

Příkladný bojovník s vazbami na CIA

Džalaluddín Hakkání svou síť založil v 70. letech 20. století. V době sovětské okupace Afghánistánu se mocný afghánský klan Hakkání vyzbrojil s vydatnou podporou americké a pákistánské špionáže. Během sovětské invaze do Afghánistánu dokonce Hakkání spolupracoval s  CIA, v 90. letech se ale přidal k Tálibánu a zasvětil život boji proti „západnímu nepříteli“.

Před několika lety se operačního vedení sítě Džalaluddín Hakkání vzdal ve prospěch svého syna Siradžuddína, který je zároveň zástupcem vůdce hnutí Tálibán. Vůdce Tálibánu ho označil za „příkladného bojovníka a za jednu z nejvýznamnějších postav džihádu své doby“.

Zobrazit celou diskusi