Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Negři“, říkal prý Trump o Afroameričanech. Exporadkyně ho ve své knize viní z rasismu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. srpna 2018
15:46

Bývalá zaměstnankyně prezidentské kanceláře Omarosa Manigaultová Newmanová (44) ve své nové knize promluvila o odchodu z Bílého domu. O prezidentu Donaldu Trumpovi uvádí, že se často vyjadřoval hrubě o lidech tmavé pleti. Rovněž přiznává, že spolu s dalšími zaměstnanci kryla Trumpovo zhoršující se duševní zdraví, napsal deník The Telegraph.

Manigaultová Newmanová uvedla, že Američané nemají „ani představu“ o duševním stavu prezidenta, který se podle ní rapidně zhoršuje. „Přiznávám, že jsem se podílela na lži, kterou vytváří Bílý dům,“ napsala ve své knize. Z prezidentské kanceláře odešla v prosinci 2017 a dodala, že ji personální šéf John Kelly vyzval, aby odešla „po dobrém“.

Úplatek za mlčení

Ve své knize viní prezidenta z rasismu, Trump se podle ní nevybíravě vyjadřoval o lidech tmavé pleti a několikrát použil i slovo „negr“. „Tohle slovo nepoužíval v hovoru prostě jen tak, o mně a o všech Afroameričanech tak smýšlel,“ citovala televize NBC z její knihy. List The Washington Post napsal, že Manigaultová Newmanová dostala od Trumpova týmu nabídku na rentu asi 340.000 korun měsíčně, pokud po odchodu z Bílého domu o prezidentovi pomlčí.

Omarosa Manigaultová Newmanová a prezident Trump. Manigaultová Newmanová se zúčastnila jeho reality show Apprentice (Učeň). Omarosa Manigaultová Newmanová a prezident Trump. Manigaultová Newmanová se zúčastnila jeho reality show Apprentice (Učeň). | reprofoto/twitter

„Lžou národu, tají Američanům, jak špatně na tom Trump je. Dělá mu problém pochopit složitější souvislosti. Prezident často není ani součástí těch nejdůležitějších rozhodnutí, která mají dopad na naši zemi,“ Manigaultová Newmanová také upozornila na nedostatečnou bezpečnost v Bílém domě. Uvedla, že byla schopná do poradní místnosti pronést mobil a několik jednání nahrát.

Natočila i svůj poslední rozhovor s Kellym, ve kterém ji propouští. „Udělala jsem to z důvodu svého vlastního bezpečí,“ vysvětlila. „V Bílém domě všichni lžou, prezident Trump, jeho mluvčí Sarah Sandersová, všichni,“ dodala.

Lži a pomluvy, soptí Bílý dům

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová v komentáři ke knize nešetřila kritikou. „Místo aby sdělila lidem pravdu o všem dobrém, co prezident Trump a jeho vláda dělají pro bezpečnost a prosperitu Ameriky, tato kniha je plná lží a pomluv. Je smutné, že naštvaná bývalá zaměstnankyně Bílého domu chce profitovat na těchto falešných útocích, a ještě horší je, že jí média dávají prostor,“ řekla mluvčí.

Komisař OSN: Trumpovy útoky na tisk „podněcují k násilí“

Manigaultová Newmanová není jediná, kdo vystoupil s kritikou prezidenta Trumpa. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn se vyjádřil k Trumpovým útokům na tisk. „Jeho rétorika odráží nejhorší léta 20. století. Jeho útočný postoj proti novinářům se dá přirovnat k podněcování násilí,“ nechal se slyšet Husajn, který tento měsíc odstupuje ze své funkce vysokého komisaře.

Husajn se domnívá, že Trumpova slova v podstatě ospravedlňují jakýkoliv útok na reportéry. Rozhodl se, že nebude usilovat o další čtyřleté období ve funkci. Jordánský princ a diplomat vysvětlil, že ho znechucuje, jak světoví lídři a zejména Trump přehlížejí porušování lidských práv.

Selhání Rady OSN pro lidská práva

„Trump v podstatě označil tisk za nepřítele lidu, jeho útoky na novináře se neustále stupňují a je jen otázkou času, kdy se slovní přestřelky změní ve fyzická napadení,“ prohlásil Husajn. Znovu se vyjádřil také k rozdělování rodin na americko-mexické hranici. „V naší minulosti už jsme viděli muže, který vystupoval proti dlouhodobě utlačované menšině, viděli jsme rozdělování rodin,“ pustil se do Trumpa. „Vedlo to k nejhorší válce v našich dějinách.“

Odchod USA z Rady OSN pro lidská práva označil Husajn za známku „nedostatečného zájmu o lidská práva“. Nešetřil však ani kritikou vlastního úřadu. Oznámil, že jako instituce selhali, když nedokázali zabránit masovému zabíjení civilistů v zemích jako Jemen nebo Sýrie. Což je dalším důvodem, proč nebude usilovat o další funkční období.

Husajnova rada pro nástupkyni

Pro svoji nástupkyni, bývalou chilskou prezidentku Michelle Bacheletovou, měl pouze dvě rady: „Buďte statečná a neucházejte se o druhé období.“ Husajn uvedl, že práce komisaře pro lidská práva je extrémně náročná.

„Jste svědkem zločinů proti lidskosti, nejen těch minulých, ale i současných. Cestujete po světě a snažíte se pozůstalým přinést spravedlnost a útěchu,“ prohlásil. „Jenže někdy jsou překážkou současné politické vztahy. Připadal jsem si pak jako podvodník, věděl jsem, kdo je za zločin zodpovědný, ale nepodařilo se mi dosáhnout spravedlnosti,“ dodal Husajn.