Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Aktivistka s Nobelovkou „řádí“ na univerzitě: Party, fastfoody a bodyguardi

Autor: Darina Jíchová - 
19. června 2018
21:30

Bojovnice za lidská práva a současně nejmladší držitelka Nobelovy ceny míru Malala Júsufzajová (20) z Pákistánu si užívá vysokoškolské studium plnými doušky. Podle reportáže deníku Daily Mail se baví na Oxfordské univerzitě stejně jako jiní dospívající. Kromě přednášek o víkendech hraje s přáteli pólo, večery tráví na party, kde tančí na písně oblíbené zpěvačky Beyoncé. A v noci si pochutnává na rychlovkách z fastfoodových řetězců. Společnost jí u toho ale dělá ozbrojená ochranka.

Júsufzajová od roku 2017 studuje v Lady Margaret Hall na Oxfordské univerzitě v bakalářském oboru filozofie, politologie a ekonomie. Aktivistka se plně vrhla do studentského života, čas si ale najde i na práci na své kampani za to, aby všechny dívky měly právo na studium. Na každém kroku ji doprovází dva ozbrojení bodyguardi, jeden z nich s ní bydlí přímo na koleji ve vedlejším pokoji.

Univerzitní život je pro ni zcela nová zkušenost. Její kamarádky a spolužačky ji naučily tancovat. „Jsme na r’n’b vlně,“ nechala se slyšet jedna z nich. Júsufzajová podle všeho preferuje písně zpěvačky Beyoncé. Užívá si také hraní póla a v ročníku byla zvolená jako organizátor večírků a dalších univerzitních akcí.

Noci s Beyoncé

Júsufzajová se dokonce objevila v jednom z univerzitních videí na kanále YouTube. Společnost jí však 24 hodin dělají dva strážníci metropolitní policie, kteří působí jako její bodyguardi. „Někdy jsme vzhůru celou noc a posloucháme Beyoncé a Rihannu a jíme indické jídlo. Na Valentýna jsme šly do mojí oblíbené karibské restaurace na smažené plantainy,“ uvedla její kamarádka Varaidzo Kativhuová.

„Je v prváku, a všichni se tak k ní tady chováme, nikdo na ni netlačí, může si dělat, co chce, jako všichni,“ dodala jedna z jejích spolužaček, aby zmínila: „Lidé ji respektují a zbytečně ji neotravují. Tak to tady je, umíme respektovat osobní prostor a soukromí, je jedno, zda jste normální student, nebo nejznámější mladá žena na světě.“

Hlasitá hudba a litry alkoholu

Zprávy o jejím životě v Oxfordu se objevily týden poté, co byl zabit vůdce pákistánského Tálibánu mulla Fazlulláh, který nařídil útok na Júsufzajovou. Během svého prvního týdne se účastnila turnaje ve Scrabblu, přidala se ke kriketovému týmu a zašla na pólo. Není však jasné, zda se přidala k Feministickému čtenářskému klubu, který na univerzitě založila hvězda Harryho Pottera Emma Watsonová.

Společně s dalším spolužákem Tigerem Akawinem stojí v čele rady pořádající party a další akce. Jejich kampaň byla založená na Akawinovým úspěších, u Júsufzajové byla pouze poznámka: „Ano, Malale se taky povedlo pár dobrých věcí,“ aktivistka zde ukázala svůj smysl pro humor. Na charitativní akci společně zvládli vydělat 290 milionů korun, peníze šly hlavně z aukce kalendářů s akty. „Úspěch sklízí i na studijním poli, lektoři jsou nadšení. Malala nic nepovažuje za jisté a učí se,“ popsala Kativhuová.

„Malala má velmi suchý humor a umí si udělat srandu sama ze sebe, lidé ji mají rádi,“ popsala ji jedna z kamarádek. „Sama nepije, ale zařídila, aby se na Oxford vrátily divoké party s hlasitou hudbou a litry alkoholu,“ dodala její známá. Přestože je Júsufzajová v kolektivu velmi oblíbená, jen málokdy se v zájmu vlastní bezpečnosti vydává mimo kampus. Výjimku tvoří jen pravidelné večeře s otcem Ziauddinem. 

Kóma a rána do hlavy

Právě její otec Ziauddin Júsufzaj stojí za zrodem její aktivistické kariéry. Júsufzaj spolupracoval s korespondentem BBC Abdulem Hai Kakarem, novináři hledali studentku, která by si vedla blog o svém životě v područí Tálibánu, ale nenašli ji. Júsufzaj tak do této role nominoval svou tehdy jedenáctiletou dceru. Malala se úkolu zhostila a výrazně se zasadila o právo dívek na vzdělání.

Mladá aktivistka za ženská práva byla v roce 2012 postřelena tálibánským útočníkem do hlavy, její stav byl velmi vážný, nějaký čas strávila v kómatu. Terčem se stala kvůli svému podílu na mapování rostoucího vlivu Tálibánu v pákistánském Svátu. Tálibánská armáda v té době dívkám zakazovala přístup ke vzdělání, televizi a hudbě, její rodina nicméně vlastnila několik škol, a Júsufzajová tak vzdělaná byla.

Navíc se stala veřejnou osobností a vystupovala tak proti Tálibánu. Po svém zotavení založila nadaci Malala Fund a její příběh vypráví biografická kniha Já jsem Malála. V roce 2014 obdržela za svůj boj za lidská práva a hlavně vzdělání dívek a žen Nobelovu cenu míru.

 

agfor ( 20. června 2018 12:17 )

Koukám, že ti "aktivisté" si žíjí po celém světě jako prasata v žitě - hlavní je, že si ty prachy nevydělali, ale vyžebrali na hloupých lidech. Ode mne nedostanou ani kačku.

salto ( 20. června 2018 08:09 )

Neroste z ní náhodou druhá Šabatová?

bluedream ( 20. června 2018 05:25 )

Vážím si jí, její statečnosti i její práce. Je otřesné, když v 21. století někde brání ženám studovat a je dobře, že o tom mluví. Užila si svoje. Zdejší invektivy k ní naprosto nechápu, snad jen, že tito diskutující na ní hledají své vlastní chyby.

yokky ( 20. června 2018 01:22 )

tupa primitivka,,,,,😁😁😁😁😁😁😁💀💀💀💀💀

yokky ( 20. června 2018 01:17 )

Zobrazit celou diskusi