Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pašeračka Tereza získala mocného ochránce! Řeší, jestli je její proces spravedlivý

Autor: ljš - 
22. května 2018
05:40

Konečně měla za mřížemi návštěvu! Terezu H. (22), která je obviněna z pašování devíti kilogramů heroinu, navštívili podle informací Blesk.cz v pákistánské věznici zástupci organizace bojující za lidská práva. 

Právníci světoznámé organizace AGHS, kterou založila pákistánská bojovnice za lidská práva Asma Jahangir, dorazili na soudní jednání, které mělo proběhnout minulý týden. Kvůli výpadkům proudu bylo sice zrušeno, měli však možnost se zadrženou Češkou krátce promluvit.

"Byli jsme požádáni českým konzulátem v Láhauru, zda bychom mohli proces monitorovat a ujistit se, že je veden spravedlivě," vysvětlil Blesk.cz zástupce organizace Noor Ejaz Chaudhry.

Terezu H. pak v pátek potěšili návštěvou přímo v kriminále Kot Lakhpat. "Ptali jsme se, jak je spokojena se svými obhájci, jestli jsou podmínky ve věznici únosné a jestli něco nepotřebuje. Informovala nás, že je se svými právníky zatím spokojena, podmínky ve vězení jsou podle ní normální. Ocenila, že jí kvůli jejím střevním potížím byla poskytnuta speciální strava," dodal.

Češka prý jejich pomoc uvítala a požádala je, zda by jí mohli dál poskytovat podporu. "Ptala se, jestli jí můžeme pomáhat pochopit procesní záležitosti pákistánského právního systému. Ujistili jsme ji, že jí budeme k dispozici, kdykoli bude potřebovat," potvrdil Chaudhry.

Upozornil, že proces je stále teprve na začátku. K předkládání důkazů by teprve mělo dojít. Obžaloba musí také dodat kompletní seznam svědků. Další soudní jednání čeká Terezu H. v úterý, kdy by před soud měli předstoupit další svědci z řad celníků, kteří ji zadrželi.

Pákistánští celníci zadrželi mladou Češku 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska. Devět kilogramů drogy našli celníci v jejím kufru. Kromě Češky byl obviněn ještě Pákistánec přezdívaný Sunny a další dva šéfové gangu. Ti jsou však na útěku.

V případě prokázání viny hrozí Tereze až 14 let vězení. České ministerstvo spravedlnosti v březnu uvedlo, že Praha chce s Pákistánem právě kvůli jejímu případu uzavřít smlouvu o předávání vězňů.

Asma Jahangir a AGHS

Asma Jahangir (†66) byla pákistánská aktivistka, která bojovala za práva nespravedlivě stíhaných a zasadila se o reformu pákistánského právního systému. Za svůj život získala řadu ocenění a pracovala také pro OSN. Organizace AGHS navazuje na její odkaz.

jana999 ( 22. května 2018 11:04 )

to se mýlíš, je hodně případů, kdy si vyhlednou děcka a strkají jim to do pití, aby až budou závislí na nich vydělávali, takže tahle čůza je taky vina, vydělávala na cizím neštěstí, je to bezcharakterní líná a chamtivá ***.

salto ( 22. května 2018 08:19 )

9 kg heráku v kufru a oni nejsou důkazy? To děvče ještě nepochopilo, která bije.

taupan ( 22. května 2018 07:52 )

Vážená Terezo, chtěl bych se Vám jménem všech mužů ve věku 40 až 80 let omluvit za naši pasivitu, která Vás přivedla až do vězení. Kdybychom pořád neřešili pivo a fotbal, a místo toho radši bojovali proti politikům jako je Valachová z čssd, které ve školách šíří multikulturní propagandu,nemusela jste považovat arabáky za normální lidi. Promiňte.

santikxauz ( 22. května 2018 07:29 )

Pašerák drog by měl být zbaven veškerých lidských práv.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání