Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump pod palbou: Kim pro něj byl dřív mučící šílenec, teď na lidská práva v KLDR kašle

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. června 2018
13:33

Americký prezident Donald Trump v rozhovoru pro televizi Fox News naznačil, že pro dosažení denuklearizace KLDR mohou Spojené státy upozadit porušování lidských práv severokorejským režimem. Řekl nepřímo, když reagoval na dotazy ohledně svého summitu s Kim Čong-unem, napsal deník The Guardian. Trump za svůj postoj čelí narážkám kritiků, podle kterých kašle na lidská práva.

Trump připustil, že Kim spáchal strašné věci a nazval jej výrazem, který lze přeložit jako tvrdý, drsný i zločinecký. Dodal ale, že mnoho dalších lidí udělalo také hrozné věci. „Mohu projít řadu národů, kde se stala spousta špatných věcí,“ prohlásil. Podle agentury Reuters tím zlehčil obavy z Kimova chování v oblasti lidských práv. Reuters již v květnu napsal, že to vypadá, že Trump najednou ve vztahu ke KLDR lidská práva opomíjí. Dříve přitom označil Kima za „šílence, kterému nevadí mučit hlady a zabíjet vlastní lidi“.

Poprava bratra a strýce

Americké ministerstvo zahraničí v dubnu zařadilo KLDR mezi země, které každodenně porušují lidská práva. Vyšetřovatelé OSN přirovnali míru tohoto porušování ke zvěrstvům z éry nacismu a doporučili, aby se severokorejští činitelé zodpovídali před Mezinárodním trestním soudem. Sám Kim je podezřelý z toho, že nařídil vraždu svého bratra Kim Čong-nama loni v únoru v Malajsii, stejně jako popravu svého strýce Čang Song-tcheka v roce 2013.

Trump nicméně ocenil svůj vztah s Kimem. „Myslím, že máme velmi dobrý vztah. Rozumíme si. Je to tvrdý vládce,“ uvedl na adresu muže, s nímž si ještě nedávno vyměňoval urážky.

Prezident s Fox News hovořil před odletem ze summitu v Singapuru, kde Kim potvrdil svůj dubnový obecný závazek k denuklearizaci KLDR. „Myslím, že jsme v určitém směru už udělali něco velmi historického. Ale pro mě je úspěch, (až) když je hotovo,“ řekl o cíli zbavit KLDR jaderných zbraní.

Tiskovka v Soulu

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo oznámil, že dokud neproběhne „úplná denuklearizace“ Severní Korey, sankce, které na zemi byly uvaleny, zůstávají platné v plném svém rozsahu. Prohlásil to na společné tiskové konferenci s jihokorejskou kolegyní Kang Kjong-wha a japonským ministrem Taróem Kónem v Soulu.

Schůzka tří ministrů zahraničí se uskutečnila dva dny po konání historického summitu v Singapuru, kde se americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un dohodli na vzájemné spolupráci v otázce odzbrojování Korejského poloostrova.

Pompeovi ujely nervy

Při rozhovoru s novináři o tomto tématu ministru Pompeovi ujely nervy. Reportéři se ho několikrát zeptali na to, zda Trump a Kim probrali, jak bude denuklearizace ověřena a zde budou do KLDR vysláni inspektoři. „Tuhle otázku považuji za urážející a směšnou, zcela upřímně mi přijde absurdní,“ vybuchl Pompeo.

Později dodal, že „Kim Čong-un si je vědom toho, že odzbrojení musí proběhnout co nejdříve“. „Ne všechno, čeho jsme na summitu dosáhli, se objevilo v podepsaném prohlášení. Dosáhli jsme ale vzájemného pochopení a víme, že je před námi ještě dlouhá cesta a spoustu práce,“ řekl Pompeo.

Tisk rovněž upozornil na to, že dříve se mluvilo o „úplné, ověřitelné a nezvratitelné denuklearizaci“, ve společném prohlášení Kima a Trumpa je však pouze slovo „úplná“. „Můžeme se tady dohadovat o sémantice, jak chceme, ale ujišťuju vás, že slovo úplná zahrnuje i termíny nezvratitelná a ověřitelná,“ ujistil novináře Pompeo.

Sankce platí

Odborníci jsou i nadále skeptičtí, podle nich je dohoda, kterou Kim a Trump podepsali, velmi vágní a nezahrnuje bližší detaily denuklearizace ani toho, jak ji budou moct Spojené státy ověřit. Americký prezident označil summit za „klíčový zvrat“ ve vztazích s KLDR a překvapivě oznámil, že ukončuje americko-jihokorejské vojenské cvičení.

Pompeo vyvrátil tvrzení severokorejské státní agentury KCNA o uvolnění sankcí, USA jsou podle něj „plně soustředěny na naprosté a nezvratitelné odzbrojení KLDR“. Popřel také to, že by se americká vláda chystala odvolat stávající sankce. „Dokud nebudeme mít důkazy o naprosté denuklearizaci, opatření zůstávají. Nebudeme dělat žádné ústupky,“ řekl Pompeo.

„Těším se, až budu moct sankce odvolat, dojde na to až ve chvíli, kdy se zbaví všech atomovek,“ uvedl Trump. Pompeo ujistil Kang i Kóna o tom, že spojenectví Washingtonu, Soulu a Tokia zůstává neotřesitelné, i když prezident Trump odvolal vojenské manévry v Jižní Koreji. „Summit určil začátek náročného, ale významného procesu, na kterém se budeme všichni podílet,“ prohlásil Kóno. 

santikxauz ( 14. června 2018 14:46 )

Pořád jen Kim,nás zajímá,kdy konečně ušáci zlikvidují veškeré zbraně.

Zobrazit celou diskusi