Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řeč těla mocných: Silácký Trump vtipkoval o tloušťce, nervózní Kim se uvolnil

Autor: ČTK, simao - 
12. června 2018
19:55

Diktátor Kim Čong-un působil místy nervózně, ale dokázal se během ostře sledovaného a vpravdě historického summitu s Donaldem Trumpem také uvolnit. To americký prezident byl vyloženě ve svém živlu a siláckými gesty nešetřil. To na hlavní aktéry setkání v Singapuru prozradila řeč těla. Právě o jejich tělech přitom vtipkoval sám Trump. To když upozorňoval, aby na fotkách vypadali hubení.

Tahle schůzka přepisovala dějiny. Bylo přitom zajímavé i to, jak se prezident USA a vůdce KLDR před kamerami a objektivy fotoaparátů chovají. Zatímco se Donald Trump tvářil vážně a často značně suverénně, Kim Čong-un působil občas nervózně. Podle odborníků však došlo i na momenty, kdy i sám Trump poněkud znejistěl a naopak diktátor Kim se uvolnil.

Kim se ostatně poměrně často usmíval, i když někdy nesměle. „Rád vás poznávám, pane prezidente,“ pozdravil Kim při pevném, dvanáctisekundovém stisku rukou. Americký prezident, protřelý byznysmen, často potřásá pravicemi výrazně déle.

Trumpova ruka na Kimově paži: Silové gesto

„Trump položil druhou ruku na Kimovu paži, což je silové gesto, jímž se naznačuje, kdo je mocnější muž,“ vysvětluje Darren Stanton pro The Sun. Poté Trump vzal Kima za paži a vedl ho z červeného koberce. „Značí to dominanci,“ komentuje pro televizi BBC expert na řeč těla Manoj Vasudevan. Trump a Kim si dnes nakonec podali ruku hned několikrát. Podle BBC Kim skutečně chvílemi působil nejistě.

Historický summit KLDR-USA zahájilo potřesení rukou dvou osobností: Amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una. Historický summit KLDR-USA zahájilo potřesení rukou dvou osobností: Amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una. | ČTK

První setkání se konalo v hotelu Capella na singapurském ostrově Sentosa a neobešlo se bez červeného koberce. V pozadí bylo prostřídáno šest amerických a šest severokorejských vlajek, což tvořilo barevně sladěný, ale velmi neobvyklý pohled. Pro Kima nicméně už jen umístění vlajek mohlo symbolizovat malé vítězství, jelikož vytvářelo dojem, že jde o setkání rovného s rovným.

Kimova ruka na Trumpových zádech

Téměř jako kdyby si to předem nacvičili, vyšel Kim zleva a Trump zprava. Americký prezident přitom vytáhl ruku k potřesení, ještě než k severokorejskému diktátorovi došel. Nakonec to byl pevný stisk mužů, kteří jsou ve stejné vyjednávací pozici, uvedla BBC.

Kimovo potřesení rukou bylo zase o poznání méně dramatické, než při jeho nedávném setkání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem v demilitarizovaném pásmu.

Po odchodu z červeného koberce Kim Trumpovi opakovaně položil dlaň na záda, což budí dojem, že měl situaci pod kontrolou. Zároveň to působí trochu dominantně.

Donald Trump a Kim Čong-un se sešli v Singapuru na historickém summitu (12.6.2018) Donald Trump a Kim Čong-un se sešli v Singapuru na historickém summitu (12.6.2018) | Reuters

Rozuměl Kim Trumpovi narážku?

Pobavení vyvolalo na sociálních sítích video, které zachycuje Trumpa s Kimem krátce před tím, než usedli ke společnému obědu. Trump totiž novináře vyzval, aby oba lídři na jejich fotografiích byli „pěkní, pohlední a hubení“. Kima přitom šéf Bílého domu v minulosti označil za „malého a tlustého“.

„Děláte všichni pěknou fotku?“ zeptal se americký prezident přítomných fotoreportérů krátce před tím, než usedl s Kimem ke společnému obědu. „Abychom vypadali pěkní, pohlední a štíhlí,“ dodal Trump.

Následný záběr na obličej severokorejského vůdce podle některých uživatelů sociálních sítí prozrazuje, že prezidentův komentář Kima příliš nepobavil. Britský list The Guardian nicméně upozornil, že není jasné, zda mu prezidentova slova tlumočník přeložil. 

Kim se vsedě uvolnil

Když byli oba muži vyfoceni vsedě, byla na Kimovi patrná nervozita, jelikož několikrát měnil pozici. Trump se zřejmě také necítil zcela ve své kůži a poklepával prsty. V tuto chvíli nedošlo ani na oční kontakt, což za daných okolností vypovídá o rozpačitosti.

I tady se k řeči dostali experti. „Sedí spolu, ale nekoukají si do očí,“ pokračuje Vasudevan. „Kim Čong-un několikrát mění posez, Trump nervózně poklepává prsty.“ Trump zvolil siláckou polohu s rozkročenýma nohama, opět na důkaz dominance. „Oproti němu Kim seděl normálně a působil uvolněněji, jako když nemusí nic dokazovat,“ dodává Stanton.

Historický summit KLDR-USA zahájilo potřesení rukou dvou osobností: Amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una. Historický summit KLDR-USA zahájilo potřesení rukou dvou osobností: Amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una. | ČTK

Jakýkoliv úspěch čtyřicetiminutového setkání pravděpodobně Trump zdůvodní svou taktikou „maximálního tlaku“. Naproti tomu pro Kima, jak píše BBC, je „audience s americkým prezidentem“ vítězství samo o sobě.

Nepovedlo se to jeho otci ani dědečkovi a upevní to jeho postavení jako důležitého světového vůdce. V závěru vrcholné schůzky si před společným prohlášením Trump a Kim znovu podali ruku. Bez jasného harmonogramu jaderného odzbrojení ale podle BBC lze celý den označit spíše jen za gesto dobré vůle.

Zobrazit celou diskusi