Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

EU vznikla, aby zničila USA? Diplomata znechutily Trumpovy hlášky, po 33 letech končí

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. července 2018
18:14

Politický veterán a zkušený diplomat, americký velvyslanec v Estonsku James D. Melville rezignoval na svůj post kvůli nesouhlasu s poznámkami šéfa Bílého domu Donalda Trumpa o evropských spojencích USA. Melville to oznámil svým známým na facebookovém účtu. „Jsem znechucen,“ uvedl Melville a po 33 letech službě státu ohlásil svůj odchod, informoval deník Daily Mail.

„Nečekal jsem, že to někdy dojde až sem,“ nechal se slyšet Melville, který sloužil pod 6 prezidenty a 11 ministry zahraničí. Jde tak o dalšího diplomata, který se rozhodl ve funkci skončit kvůli odlišnému pohledu na politiku, než má Trump.

Melvillovo rozhodnutí

„Když prezident tvrdí, že EU byla založena proto, aby využívala Spojené státy, aby útočila na naši pokladnu, nebo když říká, že NATO je stejně špatné jako NAFTA (Severoamerická dohoda o volném obchodu), je to nejen fakticky špatně, ale dokládá mi to, že je čas odejít,“ napsal Melville na facebooku.

„Jako zahraniční diplomaté musíme podporovat politiku naší země. To nás učí hned od začátku naší práce. Když ale dojdete do bodu, kdy to prostě nejde, kdy se vaše názory zcela rozchází s vaším nadřízením, jediným čestným řešením je rezignace,“ vysvětlil. „Odcházím dobrovolně, bylo mi ctí sloužit své vlasti a věřím, že Amerika, která vždycky byla skvělou a správnou zemí, se jí zase jednou stane,“ dodal Melville ve své facebookové zprávě.

Kdo bude další?

Podle časopisu Foreign Policy Magazine byli zaměstnanci ministerstva zahraničí v naprostém šoku. „Melville je mezi diplomaty legendou, do důchodu mu chybí jen pár měsíců. Člověk musí zpozornět, když někdo takový řekne prostě: Tak dost, takhle dál nemůžu. Zajímá mě, kdo bude další,“ sdělil novinářům nejmenovaný pracovník ministerstva.

Trump nedávno uvalil cla na některé výrobky z EU a dlouhodobě kritizuje spojence z NATO za to, že nedodržují své závazky ohledně plateb do rozpočtu aliance. Melville působil v Estonsku od roku 2015, ale ve službách americké diplomacie byl 33 let. To, že se rozhodl odejít do důchodu, potvrdili zástupci amerického ministerstva zahraničí.

Trump přichází o diplomaty

Letos v lednu z postu amerického velvyslance v Panamě odešel John Feeley. Rezignaci odůvodnil tím, že pro Trumpa už dále nemůže pracovat. O měsíc dříve na místo v americké misi pro Somálsko, která sídlí v keňském Nairobi, rezignovala Elizabeth Shackelfordová. V dopise tehdejšímu šéfovi americké diplomacie Rexi Tillersonovi napsala, že dává výpověď, protože lidská práva už nejsou pro Washington prioritou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi