Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kim místo připraveného „amerického“ pera použil sestřinu propisku. Měl strach z otravy?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. června 2018
11:56

Historický americko-severokorejský summit, který se konal 12. června v Singapuru, zakončili Donald Trump a Kim Čong-un podpisem společného prohlášení o denuklearizaci Korejského poloostrova. Místo připraveného pera, na kterém byl zlatě vyryt Trumpův podpis, použil Kim pero, jež mu padala jeho mladší sestra Kim Jo-čong. Deník Daily Mail se domnívá, že se bál možné otravy. Už před zahájením summitu se v tisku objevovaly zprávy o Kimově strachu, že na něj bude spáchán atentát.

Připravené pero pečlivě očistili Kimovi bodyguardi v bílých rukavičkách, vůdce KLDR přesto radši sáhl po tom, které mu podala jeho sestra, Kim Jo-čong. Ta bratrovi rovněž asistovala při celém ceremoniálu, pomohla mu i usadit se za stůl. Trumpovi byl k ruce jeho ministr zahraničí Mike Pompeo.

Germofob Kim

Novináři nyní spekulují, proč Kim odmítl psací potřebu, kterou mu připravili Američané. Mohl se jednak obávat o svou bezpečnost, nebo se chtěl vyhnout tomu, aby Američané získali z potu informace o jeho zdravotním stavu. O Kimovi je známé, že z podobného důvodu všude vozí i vlastní záchod. Některé noviny tak označily Kima za „paranoidního germofoba“.

„Mají obrovský strach, že někdo získá informace o vůdcově zdraví,“ uvedl John Pike z bezpečnostní agentury Global Security. „Jsou tím naprosto posedlí,“ dodal Pike. Novináři Daily Mailu poznamenali, že Kimova váha často kolísá a vůdce byl několikrát zachycen, jak se při chůzi opírá o vycházkovou hůl.

Biologické vzorky a božský původ

„Trump o sobě také tvrdí, že je germofob, ale nikdy jsem ho neviděl dělat nic podobného,“ prohlásil Pike. „Je pravda, že v minulosti se vyhýbal kontaktu s ostatními, například stisku ruky, ale to už očividně neplatí. Oproti tomu Severokorejci bedlivě hlídají, aby nikdo nezískal Kimovy biologické vzorky. Rodina Kimů o sobě tvrdí, že mají božský původ. Pokud by vyšlo najevo, že je s Kim Čong-unem něco v nepořádku, lidé by mohli pochybovat o jeho legitimitě,“ vysvětlil Pike.

I přestože Kim odmítl americké pero, Trump tvrdí, že navázali skvělý vztah. „Myslím, že mi důvěřuje,“ řekl americký prezident o severokorejském vůdci. V médiích kolují zvěsti o tom, že Kim trpí obezitou, cukrovkou, dyslipidemií – poruchou metabolizmu tuků, nebo vysokým krevním tlakem.

Trumpův vtip

Možná i základě těchto spekulací pronesl Trump vtip při společném obědu s Kim Čong-unem. „Děláte všichni hezkou fotku?“ zeptal se americký prezident přítomných fotoreportérů krátce před tím, než usedl s Kimem ke stolu. „Abychom vypadali pěkní, pohlední a štíhlí,“ dodal Trump.

salto ( 14. června 2018 08:41 )

Dobře udělal, že na to pero nešmatal. Ze spolehlivých zdrojů vím, že Putin to pero namatlal novičokem

nick55 ( 13. června 2018 15:22 )

drakulino - přečti si tohle a pak se Hela1 omluv. Vyšel článek mladé Češky, která tam krátkou dobu studovala, tady doma poskytla rozhovory médiím a i kdyby měla ( jako že už nemá ) možnost se tam vrátit, tak by tam nejela, protože se bojí, šli by jí po krku, že pravdivě vypověděla jak to tam chodí. A propozice cestovky ( odkaz ) jí dává za pravdu https://www.chinatours.cz/popis-zeme/severni-korea/

vlasta1 ( 13. června 2018 15:19 )

Jsou lidi kteří nemají svoje péro a tak si pomáhají jak můžou.

josefvyskoc ( 13. června 2018 15:01 )

Kim je chytry, co kdyby to pero navixovali zase nejaci "rusti agenti" novicokem, a pak to svadeli na Americany nebo Brity, to je dneska nato tata !

Nezadat ( 13. června 2018 12:18 )

Ani se nedivím,taky bych od podrazáka americkýho si ji nevzal.

Zobrazit celou diskusi