Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Saúdská Arábie bude mít svou verzi Disneylandu, král pokynul „městu zábavy“

Autor: Darina Jíchová - 
1. května 2018
22:45

Saúdský král Salmán zahájil stavbu „zábavního města“ Qiddiya, které má být saúdskou verzí Disneylandu. Centrum se bude rozkládat na ploše 337 kilometrů čtverečních a nacházet se má kousek od metropole Rijádu. Zábavní park je jedním z projektů pokrokové vlády korunního prince Mohameda bin Salmána, který se snaží diverzifikovat saúdskou ekonomiku, napsal deník The Guardian.

Stavba centra je součástí princova plánu Vize 2030, kterým se snaží zmodernizovat zemi a rozšířit její ekonomiku, která byla až doteď závislá čistě na vývozu ropy. Korunní princ společně se svým otcem o víkendu zahájili stavbu obrovského „zábavního města“. V království tak vytvořili tisíce pracovních míst a otevřeli cestu zábavnímu průmyslu.

Návrat zábavy a kultury

První část centra zahrnující zábavní park, autodráhy a safari by měla být hotová v roce 2020. Doufají, že projekt přiláká zahraniční investory a turisty.

Po 35 letech se tento měsíc znovu v Saúdské Arábii otevřela kina, prvním promítaným filmem byl Black Panther. Saúdský Úřad zprostředkující zábavu oznámil, že v roce 2018 proběhne v zemi více než pět tisíc festivalů a koncertů, v roce 2017 jich bylo pouze přes dva tisíce.

Po 35 letech se v Saúdské Arábii opět otevřela kina, prvním promítaným filmem byl Black Panther. Po 35 letech se v Saúdské Arábii opět otevřela kina, prvním promítaným filmem byl Black Panther. | reprofoto/twitter

Velké plány do budoucna

Saúdové ročně utratí za zábavu a kino miliardy korun, až do letošního roku totiž byli nuceni cestovat do sousedních Spojených arabských emirátů nebo do Bahrajnu. Království letos oznámilo stavbu vlastního Silicon Valley a luxusního ostrovního rezortu v Rudém moři, které bude ohraničené uměle vybudovaným nízkým útesem. Skeptici se domnívají, že Saúdové zbytečně utrácejí v přepočtu miliardy korun.

Zobrazit celou diskusi