Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Diktátor Kim vyjel na vůbec první zahraniční cestu. Do Číny vzal i první dámu

Autor: ČTK, mah - 
28. března 2018
06:30

Severokorejský diktátor Kim Čong-un má za sebou první zahraniční cestu od nástupu k moci. V Číně se setkal s prezidentem Si Ťin-pchingem. Agentura Nová Čína uvedla, že mladý diktátor během jednání prohlásil, že jeho cílem je ukončení severokorejského jaderného programu. Severokorejská agentura KCNA doplnila, že prezident Si přijal Kimovo pozvání k návštěvě KLDR.

O tom, že vůdce KLDR vyrazil za hranice, už v pondělí informovala některá média, informaci ale teprve ve středu potvrdila agentura Nová Čína. Čínská agentura napsala, že Kim v zemi pobýval od neděle do dneška a doprovázela jej manželka.

KLDR uvedla, že oba vůdci jednali mimo jiné o situaci na Korejském poloostrově a že Kim označil setkání za předěl ve zlepšování vzájemných vztahů. Je prý spokojen, že se podařilo dosáhnout shody ve věcech, na nichž mají obě země společný zájem.

Bílý dům uvedl, že Čína informovala amerického prezidenta Donalda Trumpa o průběhu jednání. „USA zůstávají v kontaktu s našimi spojenci Jižní Koreou a Japonskem. Vidíme tento vývoj jako další důkaz, že naše kampaň nejvyššího tlaku vytváří příhodnou atmosféru pro dialog se Severní Koreou,“ uvedl v prohlášení Trumpův úřad s odkazem na loňské zpřísňování sankcí či vyhrocené slovní výměny mezi Trumpem a Kimem.

Kim na setkání v Pekingu zopakoval, že je připraven se v brzké době sejít přímo s americkým lídrem.

Diktátor Kim poprvé vycestoval z KLDR na zahraniční cestu. Do Číny za prezidentem Si Ťin-pchingem vzal i manželku Diktátor Kim poprvé vycestoval z KLDR na zahraniční cestu. Do Číny za prezidentem Si Ťin-pchingem vzal i manželku | Reuters

O utajované návštěvě někoho z vysokých představitelů KLDR, jehož do sousední země podle všeho dovezl vlak, inforovala média již od pondělka; agentura Bloomberg hovořila přímo o Kimovi. Setkání mělo být podle znalců přípravou na chystané jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, s nímž se má severokorejský diktátor sejít koncem dubna. Jižní Korea dostane o pekingském setkání od Číny informace ve čtvrtek, uvedl Soul.

 

Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem, ačkoli v poslední době se vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje a čínské podpoře mezinárodních sankcí uvalovaných na KLDR. Kimova návštěva v Pekingu podle médií dokázala, že ochlazení vztahů bylo zřejmě jen přechodné.

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Deneček ( 28. března 2018 11:26 )

Včera byla vidět v našem parlamentu lepší partička,jak lezou do zádele Ryanovi.

kukuku ( 28. března 2018 08:37 )

Já myslím, že lepším státem než Lybie byla Libye. Helenka Vondráčková si to určitě myslí také.

alenotakno ( 28. března 2018 07:54 )

vypadá to optimisticky. Kimovi asi došlo, že je sám proti celému světu a s takovou politikou nemůže uspět.

Zobrazit celou diskusi